managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook Toyota heeft interesse in General Motors

Posted by managing21 on juli 16th, 2006

Er doen geruchten de ronde dat ook de Japanse autoconstructuur Toyota overweegt zijn Amerikaanse sectorgenoot General Motors een voorstel tot samenwerking te doen. Dat meldt het magazine BusinessWeek. Met dat voorstel zou Toyota volgens het magazine een mogelijke samenwerking tussen General Motors, Renault en Nissan tegengaan. Bij de Japanse constructeur wordt het bericht echter ontkend. Ook bij General Motors zou men geen weet hebben van een aanbod van Toyota. 

BusinessWeek stelt dat Toyota niet alleen bevreesd is voor de concurrentie van een groot conglomeraat zoals dat gevormd zou worden door een samengaan van General Motors, Renault en Nissan, maar ook bezorgd zijn over de politieke en sociale gevolgen van het uit elkaar vallen van de Amerikaanse constructeur. Maar er wordt aan toegevoegd dat Toyota niet zou streven naar een financiële band zoals dat bij het samengaan van de drie constructeurs wel het geval zou zijn.

General Motors en Toyota hebben al een langere samenwerking, maar dat gebeurt op een beperkte manier. Zo hebben de twee constructeurs een gezamenlijk assamblagefabriek in Freemont (Californië). Daar bouwt Toyota zijn Corolla, Matrix en Tacoma, terwijl er bij General Motors de Pontiac Vibe van de band rolt. GM-topman zou opgemerkt hebben dat er voor de Amerikaanse constructeur ook andere samenwerkingsverbanden mogelijk zijn dan met Renault en Nissan. Maar hij voegde er aan toe dat het best mogelijk is dat er helemaal geen samenwerking komt, ook niet met Renault en Nissan.