managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Gepensioneerde rechter wordt rijk met sudoku

Posted by managing21 on juli 16th, 2006

De sudoku-puzzel is voor zijn ontdekker Wayne Gould een echte goudmijn geworden. Het spel verschijnt nu in meer dan 400 kranten in 58 landen en 26 talen. Sinds de beroemde Rubik-kubus in de jaren tachtig, heeft een puzzel zo’n grote rage doen ontstaan. Gould heeft het spel niet ontworpen, maar kwam het toevallig op het spoor in een Japanse boekenwinkel. De gepensioneerde rechter uit Nieuw-Zeeland verdient er nu meer dan één miljoen dollar mee. 

Wayne Gould ontdekte sudoku in 1997 in een boekenwinkel in Tokio. Hij was op zoek naar een kruiswoordpuzzel, maar stootte daarbij op het sudoku-spel. Gould zegt onmiddellijk verslaafd te zijn geraakt en spendeerde zes jaar aan het ontwikkelen van een computerprogramma dat de puzzel samenstelt. “Maar vooraleer het publiek het computerprogramma zou kopen, moest Gould het eerst onder de belangstelling brengen,” aldus het Amerikaanse televisiestation MSNBC. “Daarop besloot hij het spel gratis weg te geven aan kranten, zodat het publiek er kennis zou kunnen mee maken.”

In 2004 slaagde Gould erin om The Times of London te overtuigen om de puzzel te publiceren. Enkele maanden later stond het spel in elke Britse krant. “Toen was ik ervan overtuigd dat sudoku een gigantisch succes zou worden,” stipt Gould aan. De verkoop van boeken en software levert het hobby van Gould een jaarlijks inkomen van meer dan één miljoen dollar op. Ook kruiswoord-goeroe Will Shortz van The New York Times geeft toe dat sudoku een absolute topper is in de puzzel-sector. Ook hij geef toe eraan verslaafd te zijn.