managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spyker klaagt voormalig bestuurder aan

Posted by managing21 on oktober 17th, 2007

De noodlijdende Nederlande autoconstructeur Spyker Cars heeft zijn voormalige bestuurder Michiel Mol aansprakelijk gesteld voor de schade die het bedrijf zegt te hebben opgelopen na uitspraken van Mol in de Nederlandse media. Gelijk met het aansprakelijk stellen heeft Spyker Cars ook alvast een voorlopige schadeclaim ingediend bij Mol. Niet duidelijk is hoe groot de claim is en waarop het schadebedrag precies is gebaseerd.

Multimiljonair Mol deed vorige week een boekje open over Spyker in een aantal Nederlandse kranten. Volgens Mol, die voorbije halfjaar zelf interim-bestuursvoorzitter was bij de autoconstructeur, zou er bij Spyker Cars op grote schaal zijn geknoeid met de boekhouding. Miljoenen euro’s zouden verdwenen zijn naar onbekende posten en grote sponsorcontracten zouden in werkelijkheid leningen zijn, die bovendien direct afgelost dienden te worden.

Er loopt een onderzoek van de Nederlandse beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) over de jaarrekening van het bedrijf, maar dat is volgens Mol slechts het topje van de ijsberg. Ook gaf Mol toe dat hij nooit een uitgebreid boekenonderzoek had laten doen voordat hij in 2006 besloot grootaandeelhouder te worden. “Voor de deal klonk het verhaal dat alles in orde was bij Spyker,” aldus Mol. “Vervolgens bleken er diverse schuldeisers te bestaan die allemaal begonnen te morren.”

Mol deed de beweringen over de constructeur na afronding van zijn overname van het Formule 1-team van Spyker, samen met de Indiase multimiljardair Vijay Mallya. Voor 88 miljoen euro werden zij de nieuwe eigenaren van het vorig jaar door Spyker overgenomen Midland-team. Spyker deed afstand van de racestal, wegens aanhoudende miljoenenverliezen. Mallya, die de zeggenschap over het racegebeuren heeft gekregen, denkt met het team vooral reclame te kunnen gaan maken voor zijn eigen bier- en luchtvaartmerk Kingfisher.