managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijf moet vreemde arbeiders inburgeren

Posted by managing21 on oktober 17th, 2007

De overheid kan de inburgering van Polen en andere Oost-Europeanen beter overlaten aan het bedrijfsleven dat de buitenlandse werknemers in dienst neemt. Dat vindt Gerlof Roubos, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Internationale Arbeidsbemiddeling (VIA). Bij de organisatie zijn 35 uitzendbureaus aangesloten die vooral bemiddelen voor Poolse werknemers. Jaarlijks helpen ze 45.000 mensen, voornamelijk Polen, aan een baan.

“Bij een aantal bonafide werkgevers gebeurt het inburgeren al,” vertelde Roubos aan de Volkskrant. Bonafide werkgevers regelen volgens hem goede huisvesting en geven instructies hoe men zich in deze maatschappij gedraagt. “Onder meer wordt op die manier aan die werknemers geleerd dat men orde moet houden en geen geluidsoverlast moet veroorzaken en ook niet met zijn allen naar de supermarkt moet gaan, want dat die intimiderend werkt.”

Bovendien zorgen de betrokken uitzendbureaus er volgens Roubos voor dat deze werknemers een cursus Nederlandse taalvaardigheid kunnen volgen. “Dat is in ieders belang,” voert hij aan. “Mensen die in de fabriek werken en instructies moeten volgen, moeten immers wel een beetje Nederlands kunnen lezen. Maar er zijn helaas ook een heleboel malafide werkgevers die niets doen en alleen maar kijken hoe ze de lonen zo laag mogelijk kunnen houden. Ze buiten de Poolse werknemers uit.”