managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 18th, 2007

De Duitse autoconstructeur Porsche heeft zijn contract met het Finse Valmet Automotive verlengd. De sportwagenbouwen laat het Fins bedrijf in ieder geval tot en met 2011 auto’s van de types Boxster en Cayman vervaardigen. Porsche maakte het nieuws bekend ter gelegenheid van de tienjarige samenwerking tussen beide ondernemingen. Voor de Duitsers stond het beëindigen van het contract niet ter discussie, zo laat de autobouwer weten. In Duitsland heeft Porsche te weinig productiecapaciteit voor zijn kleinste sportwagens en de top is zeer te spreken over de bouwkwaliteit van de Finse wagens. Valmet heeft onlangs een aantal mensen moeten ontslaan vanwege de teruglopende vraag naar de Boxster, waarvan het eerste exemplaar in 1997 van de Finse band rolde en sindsdien meer dan 180.000 stuks het levenslicht zagen. Valmet bouwde in het verleden onder meer de Lada Samara Baltic, Opel Calibra en Saab 900/9-3 Cabrio.

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij Air France-KLM knoopt binnen enkele weken gesprekken aan met de noodlijdende Italiaanse branchegenoot en partner Alitalia. Dat heeft de topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, gezegd. De Italiaanse regering is al geruime tijd op zoek naar een partij die Alitalia wil overnemen. “Wij staan op de lijst met favorieten die Alitalia naar buiten heeft gebracht. Er zijn nog geen gesprekken begonnen, maar dat gebeurt waarschijnlijk in de komende weken,” zei Spinetta. De Italiaanse probeerde eerder zijn aandeel in Alitalia bij opbod te verkopen, maar die veiling trok weinig belangstelling. De Franse topman van Air France-KLM zei nog dat het bedrijf, wat betreft omzet de grootste luchtvervoerder ter wereld, nog altijd overweegt met het Spaanse Iberia in zee te gaan. Het concern heeft steeds gezegd een actieve rol te willen spelen in de verwachte consolidatieslag in de luchtvaartsector.

Het Zwitserse voedingconcern Nestlé heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet van 78,7 miljard Zwitserse frank (47 miljard euro), dat is negen procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Nestlé bekendgemaakt. In het derde kwartaal realiseerde de Zwitserse voedinggigant, bekend van onder meer Kit Kat en Maggi, een omzet van 27,6 miljard Zwitserse frank, tien procent meer dan de 25,1 miljard Zwitserse frank van het derde kwartaal 2006. Nestlé maakte ook bekend dat haar financiële direceur, de Nederlander Paul Polman, vanaf februari volgend jaar de leiding van de Amerikaanse divisie zal overnemen. Paul Polman zal als CFO (Chief Financial Officer) worden opgevolgd door Jams Singh. Eind vorige maand werd de Belg Paul Bulcke al benoemd tot gedelegeerd bestuurder van het Zwitserse voedingconcern.

Het Duitse bedrijf SAP heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 408 miljoen euro. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van de winst van 370 miljoen euro een jaar eerder. Dat heeft de Duitse producent van zakelijke software bekendgemaakt. Het resultaat werd positief beinvloed door hogere licentieverkopen. De totale omzet steeg met 9 procent, van 2,21 miljard euro tot 2,42 miljard euro. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de omzetstijging 13 procent. De omzet uit software en software gerelateerde diensten liet een stijging zien van 13 procent in de verslagperiode zien tot 1,74 miljard euro. Tegen vaste wisselkoersen is er een stijging met 16 procent. De omzet uit software steeg met 11 procent tot 715 miljard euro. De operationele marge van het bedrijf belandde in het derde kwartaal van dit jaar op 24,8 procent. Dat is evenveel als tijdens dezelfde periode vorig jaar.

Het internetbedrijf eBay, exploitant van de grootste veilingsite ter wereld, heeft over het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 935,6 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar geleden werd nog een winst geboekt van 280,9 miljoen dollar. Het negatieve resultaat wordt voornamelijk veroorzaakt door de afschrijving ter waarde van 1,4 miljard dollar van de te groot ingeschatte waarde van Skype. De omzet bedroeg 1,89 miljard dollar. Dat is een stijging met 30 procent tegenover vorig jaar. Voor heel 2007 verwacht eBay een omzet te realiseren van 7,65 miljard dollar. Eerder, bij de presentatie van de tweedekwartaalresultaten rekende eBay voor heel het boekjaar nog op een omzet tussen 7,3 miljard dollar en 7,45 miljard dollar. Dat zou het bedrijf een winst per aandeel moeten opleveren tussen 1,34 dollar en 1,38 dollar.

Honda denkt dit jaar een kwart meer auto’s in China te verkopen dan in 2006. Dat betekent dat de Japanners in de laatste drie maanden van dit jaar een lagere groei verwachten dan in de eerste negen maanden van dit jaar. Van januari tot en met september lag de afzet 31,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Honda registreerde tot en met september een kleine driehonderdduizend auto’s in China. Daarvan kwamen 208.227 stuks van de joint-venture met Guangzhou Honda, een plus van 12,1 procent. De afzet van de modellen die in samenwerking met Dongfeng Motor werden verkocht groeide met 121,7 procent tot 89.309 units. De Japanners hebben zich ten doel gesteld aan het eind van dit decennium 10 procent van de Chinese automarkt in handen te hebben. In 2006 pakte Honda 7,5 procent van de Chinese markt.

De producent van mobiele telefoons Nokia heeft in het derde kwartaal meer winst geboekt dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf schreef een winst van 1,56 miljard euro in de boeken, een stijging van 85 procent. De omzet klom met 28 procent naar 12,9 milard euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, iets minder dan de verwachting. Dat heeft Nokia bekend gemaakt. De Finse fabrikant wist zijn marktaandeel te vergroten naar 39 procent, met name door een sterke verkoop in opkomende markten zoals China en India. De gemiddelde prijs van de telefoons die Nokia verkocht daalde van 90 euro in het tweede kwartaal naar 82 euro.

Tiffany, de tweede grootste keten van luxejuwelenzaken ter wereld, gaat zijn aantal vestigingen in de Verenigde Staten uitbreiden van 68 naar 170 eenheden. Tot nu toe waren er plannen voor 100 winkels. Er komen 70 winkels extra met een oppervlakte van slechts 185 vierkante meter, zonder een collectie trouwjuwelen. De klassieke winkel heeft een oppervlakte van 450 vierkante meter. Gedelegeerd bestuurder Michael Kowalski staat onder verhoogde druk om zijn winst te verhogen sinds de aandeelhoudersactivist Nelson Peltz bekendmaakte dat hij een positie van 5,5 procent heeft opgebouwd. Sinds begin dit jaar is de koers van het aandeel met 40 procent gestegen. Eind augustus telde Tiffany wereldwijd 172 winkels.

Ondanks de dure euro is de export van de Europese Unie in augustus 11 procent hoger dan een jaar geleden. De import steeg met 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van Europees statistisch bureau Eurostat. De export groeide vooral naar Rusland (plus 30 procent dit jaar tot dusver), gevolgd door India, Brazilië en China. De uitvoer naar de Verenigde Staten is echter 2 procent lager tot dusver vergeleken met dezelfde periode in 2006. De groeiende uitvoer betreft allerlei goederen: voeding, chemicaliën en machines. De toename heeft geleid tot een lager handelstekort. In augustus voerde de EU nog 16,3 miljard euro meer in dan uit. Een jaar geleden was dat 22,2 miljard euro. Nederland heeft na Duitsland het grootste handelsoverschot (23,6 miljard euro).

Malariamuggen tolereren geen mannelijke zweetvoeten, dixit wetenschapper en entomoloog Niels Verhulst van de Wageningen Universiteit in Nederland. Om die reden zoekt de onderzoeker mannelijke zweetvoeten om mogelijks een vaccin tegen malaria te ontwikkelen. De onderzoeker stelt aantrekkende of afstotende geurstoffen te willen proberen vinden die als val of afstotend middel gebruikt kunnen worden en daarom dit mannelijk lichaamsvocht nodig te hebben. Vrouwelijke zweetvoeten zijn niet gewaardeerd, daar vrouwen een ander geurpatroon ontwikkelen gedurende de menstruatie. Om het onderzoek lineair te houden richt Verhulst zich op gelijkaardig ruikend mannenzweet. Jaarlijks raken meer dan 300 tot 500 miljoen personen besmet door de malariaparasiet, die de belangrijkste doordsoorzaak is bij jonge kinderen. (Hugo J. Lücke)

Meer Nieuws