managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven moeten personeel laten bewegen

Posted by managing21 on oktober 18th, 2007

Bedrijven moeten aandacht besteden aan de lichaamsbeweging van hun personeel. Dat blijkt uit een rapport de Nederlandse Denktank Sport, Bewegen en Arbeid. Er wordt op gewezen dat bedrijven inmiddels veelal aandacht besteden aan gezonde voeding, maar nu moeten ze er zich volgens het rapport specifiek op gaan toeleggen om hun werknemers meer aan het bewegen te krijgen.

Het rapport stelt dat bedrijven enkele trucs kunnen toepassen om het personeel aan te zetten meer te bewegen. “Bedrijven moeten de printer en de koffieautomaat in de verste hoek van het kantoor plaatsen,” wordt er opgemerkt. “Bovendien zou de lift zo langzaam moeten gaan dat personeel de trap neemt en ondernemers die een pand laten bouwen, zouden het parkeerterrein een paar honderd meter verderop moeten situeren.”

Volgens het rapport is gezond voedsel inmiddels in veel bedrijven verkrijgbaar, maar krijgt beweging nog steeds te weinig aandacht. “Mensen stappen ’s ochtends uit bed, stappen de auto in, nemen de lift en gaan achter hun bureau zitten,” vertelt projectleider Peter Jan Mol aan de krant De Telegraaf. ‘Dertig minuten beweging per dag worden zo niet gemakkelijk gehaald.”

Sommige bedrijven organiseren fitness-mogelijkheden voor hun werknemers. Maar dat levert volgens Mol weinig resultaten op. “Mensen die op het werk gaan fitnessen, zijn over het algemeen mensen die anders ook wel voldoende bewegen,” merkt hij op.