managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on oktober 19th, 2007

Nokia heeft door sterke groei in Azië en Afrika zijn positie als belangrijkste producent van mobiele telefoons in het derde kwartaal nog versterkt. Het marktaandeel van de Finse gsm-producent is in de voorbije twaalf maanden van 36 naar 39 procent gestegen. Met een 85 procent hogere nettowinst van 1,56 miljard euro overtrof Nokia de verwachtingen van de analisten. De omzet in het derde kwartaal steeg met 28 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 12,9 miljard euro. Negenhonderd miljoen mensen bellen met een Nokia. Tussen juli en september verkocht het bedrijf 112 miljoen toestellen. Het marktaandeel schommelt van 1,7 procent in Noord-Amerika over 17 procent in Europa tot 45 procent in Afrika en het Midden-Oosten.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen heeft tijdens de eerste negen maanden van dit jaar 4,61 miljoen wagens verkocht. Dat is 8,2 procent meer dan vorig jaar en een nieuw record. Voor Volkswagen lagen de groeimarkten vooral buiten Europa. In China steeg de verkoop in de eerste negen maanden met 30,2 procent tot 685.000 auto’s en in Brazilië met 31,2 procent tot 412.000 voertuigen. Op thuismarkt Duitsland daalde de verkoop echter met 3,7 procent. Voor het hele jaar mikt de grootste autofabrikant van Europa op een verkoop van meer dan zes miljoen wagens. Wereldwijd gezien deden alle merken van Volkswagen het sinds begin dit jaar goed. Uitzondering is het Spaanse Seat. Die dochter zag de verkoop dalen met 1,3 procent tot 319.500 wagens.

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) heeft in de eerste negen maanden van dit jaar 7,061 miljoen auto’s verkocht. Dat is 2,4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de Amerikaanse autobouwer deed vooral Opel-Vauxhall het goed. Er werden wereldwijd 1,296 miljoen stuks verkocht, goed voor een stijging met 3,7 procent. General Motors deed het vooral goed in Europa, Zuid-Amerika en Azië. In Europa werd een stijging met 8,1 procent tot 1,652 miljoen wagens opgetekend. In Zuid-Amerika was er een groei met 19,9 procent tot 893.790 exemplaren. In Azië was er een groei met 14,5 procent tot 1,053 miljoen eenheden. In de Verenigde Staten daalde de verkoop echter met 6 procent. In totaal werden 1,34 miljoen wagen verkocht in het buitenland, ofwel 56 procent van het geheel.

Bank of America, de tweede grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tegenvallende resultaten voor het derde kwartaal gepubliceerd. De nettowinst van de bank daalde met 32 procent tot 3,7 miljard dollar. Een verklaring voor de stevige winstdaling lag bij de problemen op de kredietmarkt van de afgelopen maanden. De Bank of America is meer dan haar concurrenten op de Amerikaanse thuismarkt gericht. Ze legde in het derde kwartaal voor 2 miljard dollar provisies aan voor mogelijke kredietverliezen. Ook bij het investeringsbankieren daalde de winst fors. Deze activiteit bracht nog 100 miljoen dollar op, tegen 1,4 miljard dollar vorig jaar. Tot slot werden er ook meer verliezen geboekt op de handel in aandelen.

Noorwegen ziet af van een verdere uitbreiding van de gasproductie op het Troll-veld, het grootste aardgasveld onder zee in Europa. De voorgenomen aanleg van een nieuwe pijpleiding naar de rest van Europa gaat hierdoor ook niet door. De Noorse energiegroep StatoilHydro liet vrijdag weten uit het project te stappen, nadat het Noorse ministerie van Energie de partners in het Troll-veld had gemeld geen vergunning te verlenen om de productie verder op te voeren. Andere deelnemers in de ontwikkeling van het Troll-veld, waar ook olie wordt gedolven, zijn onder meer Shell, het Amerikaanse ConocoPhillips en het Franse Total. De Noorse autoriteiten zijn bang dat de verhoging van de gasproductie ten koste zal gaan van de oliewinning op Troll.

Ecuador wordt weer lid van het oliekartel OPEC. Dat heeft het Ecuadoriaanse ministerie van buitenlandse zaken laten weten. President Rafael Correa neemt in november ook deel aan de vergadering van de lidstaten van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Ecuador verliet het oliekartel in 1992, onder meer omdat het niet mee wilde doen aan afspraken over productiebeperking. Het Zuid-Amerikaanse land is een relatief lichtgewicht wat betreft de olieproductie. Volgens schattingen bezit Ecuador ongeveer 0,4 procent van de bekende oliereserves in de wereld. Correa won eind vorig jaar de presidentsverkiezingen en gaf toen aan zich weer bij de OPEC te willen aansluiten. Ecuador krijgt volgens hem daarmee toegang tot belangrijke informatie over de olie-industrie en invloed op prijzen en quota.

De twee grootaandeelhouders van het Zweedse vrachtwagenconcern Scania zijn voorstanders van een overnamebod op de Duitse truckfabrikant MAN. Het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) en Investor, de houdstermaatschappij van de Zweedse familie Wallenberg, hebben respectievelijk 36,4 en 20 procent van het stemrecht van Scania. Zij zouden overeenstemming hebben bereikt over een overnamebod op MAN. Volkswagen is ook de grootste aandeelhouder van MAN met een belang van meer dan 25 procent. Vorig jaar bracht het Duitse industriële concern nog een vijandig bod uit op Scania van 10,3 miljard euro. Dit werd verworpen door Scania en Investor omdat het te laag was. Sindsdien zoeken Volkswagen en Investor naar een vriendschappelijke manier om toch tot een fusie te komen.

De Turkse busbouwer Temsa investeert in de bouw van een 80.000 vierkante meter grote productiesite in Egypte. Dat heeft de groep bekendgemaakt. Op termijn wil Temsa in Egypte 750 mensen tewerkstellen. Temsa bouwt al twintig jaar bussen en autocars maar is niet actief in de sector van het openbaar vervoer. De groep maakt deel uit van de Sabanci Holding, één van de leidinggevende concerns in Turkije. Vandaag is het bedrijf de tweede grootste onafhankelijke bus- en touringcarproducent in Europa. De busbouwer koos voor Egypte als productiebasis om de touringcarmarkt in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de landen in de Arabische Golf te bereiken. De productie in Egypte moet van start gaan in het eerste kwartaal van volgend jaar.

De Britse televisiezender ITV zal een zware schadevergoeding uitbetalen aan gedupeerde kijkers die geld uitgaven om te stemmen in vervalste tv-competities. ITV-hoofd Michael Grade bood bovendien zijn excuses aan, omdat zijn zender het vertrouwen van de kijker heeft geschonden. De reality-show Soapstar Superstar was een van de programma’s die kijkersbedrog pleegden, bleek uit een rapport van Deloitte & Touche. De programmamakers negeerden herhaaldelijk de voorkeur van kijkers voor bepaalde liedjes en elimineerden deelnemers voor wie het publiek juist telefonisch de voorkeur had uitgesproken. Britse bellers verspilden volgens het onderzoek zeker 11 miljoen euro aan telefoontjes en sms-jes om te stemmen in shows.

Steeds meer mensen sluiten verzekeringen af via het internet. Dit blijkt uit een Nederlands onderzoek van TNS Nipo en internetmediair First Europe. De mensen die een verzekering via internet hebben afgesloten zijn over het algemeen meer tevreden dan mensen die een verzekering afsloten via een contactpersoon. Van de mensen die wekelijks ten minste één keer online gaan kocht 23 procent een autoverzekering, 17 procent een woon- of inboedelverzekering en 22 procent een reisverzekering. Verder kan uit het onderzoek geconcludeerd worden dat reisverzekeringen het meest online afgesloten worden en dat vooral 55-plussers ervoor kiezen online een verzekering te kopen. De meest genoemde reden voor het online aanschaffen in plaats van via een tussenpersoon is de privacy (66 procent).

Meer Nieuws