managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Plastische chirurgie om carrière te helpen

Posted by managing21 on oktober 19th, 2007

Bijna één op vier managers let bij de helft van de sollicitatiegesprekken meer op het uiterlijk van een kandidaat dan op de inhoud van zijn verhaal. Dat blijkt uit een onderzoek van het financieel uitzendbureau Accountemps. Een aantal managers baseert zich zelfs bijna volledig op het uiterlijk van de kandidaat. Er zijn volgens de onderzoekers dan ook werkzoekenden die cosmetische ingrepen overwegen om meer kansen te hebben.

“Gemiddeld let 23 procent van de managers bij meer dan de helft van alle sollicitatiegesprekken vooral op het uiterlijk van de kandidaat,” aldus Accountemps. “Maar 33 procent van de Engelse managers en 22 procent van hun Australische collega’s baseert zich zelfs bijna volledig op het uiterlijk van de kandidaat. Bijna 30 procent vindt dat sollicitanten het meest geneigd zijn te overdrijven over de daadwerkelijke inhoud van hun vorige functies.”

Ook is 22 procent van mening dat kandidaten overdrijven over hun managementvaardigheden en 10 procent zegt dat kandidaten over hun salaris liegen. Sollicitanten zelf geven aan tijdens hun gesprek vooral hun zwakke punten te vermijden. Daarnaast praten sollicitanten ook niet graag over de reden van vertrek bij het vorige bedrijf (29 procent) en de relatie met ex-collega’s (8 procent).

Uit het onderzoek bleek dat vooral Canadese werknemers van mening zijn ouderen gediscrimineerd worden in hun bedrijf. De helft zou daar zelfs plastische chirurgie overwegen om zich te verdedigen tegen jongere rivalen.