managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Posted by managing21 on oktober 26th, 2007

Ook voorkennis bij domeinverkoop

De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), de beheerder van het internet, heeft een onderzoek geopend naar mogelijke voorkennis bij de verkoop van domeinnamen. Daarbij zou gebruik gemaakt zijn van insider informatie om gewenste domeinnamen te kopen vooraleer de normale gegadigde een kans had gekregen om een bod te doen. Op die manier kunnen domeinnamen later met grote winsten worden doorverkocht.

De ICANN vreest dat iemand met toegang tot zoekgegevens deze informatie heeft misbruikt om vooraf mogelijk gewenste domeinnamen te reserveren. In tegenstelling tot de traditionele domeinspeculaties, kunnen de kopers van domeinen die met zoekopdrachten op het internet worden gezocht, er nagenoeg zeker van zijn dat er potentiële interesse is wanneer zij die domeinen met winst willen proberen te verkopen.

De organisatie zegt geen daadwerkelijke bewijzen te hebben, maar uit ervaringen van aanvragers blijkt volgens de ICANN dat er iets aan de hand is. “Vele mensen die uitzoeken of een domein beschikbaar is, blijken bij een tweede bezoek korte tijd later te moeten vaststellen dat het inmiddels is aangekocht,” stipt de organisatie aan. Daarbij zou gebruik gemaakt kunnen zijn van malware of de gegevens van onbetrouwbare zoeksites.

Indien ICANN kan bewijzen dat dergelijke praktijken inderdaad gebeuren, zal overwogen worden welke maatregelen hiertegen genomen kunnen worden.