managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Parmalat komt voor de rechter

Posted by managing21 on juni 4th, 2006

Maandag begint in Italië het proces tegen de voormalige toplui van het zuivelbedrijf Parmalat. In totaal werden ruim zeventig verdachten en een tiental banken voor de rechter gedaagd. Zij zouden allemaal schuld hebben aan het gigantische faillissement van Parmalat, dat een schuldenberg van veertien miljard euro achterliet. Meer dan honderdduizend beleggers raakten daarbij hun spaarcenten kwijt. Een vonnis wordt pas in de loop van volgend jaar verwacht. 

Parmalat ging in december 2003 failliet. Het bedrijf had een schuldenberg opgebouwd van veertien miljard euro, maar dat werd door de bedreigsleiding angstvallig verborgen. Daardoor bleven mensen investeren in het zuivelconcern uit Parma. Een aantal banken hebben het spelletje volgens de beschuldiging meegespeeld. Ze zouden hun klanten aandelen en obligaties van Parmalat hebben blijven aanbevelen terwijl ze al wisten dat het bedrijf ten dode was opgeschreven.

De voornaamste verdachte is Calisto Tanzi, de oprichter en gewezen president-directeur van Parmalat. In theorie kunnen de betichten tot ongeveer tien jaar gevangenis veroordeeld worden. Tanzi zat 105 dagen in voorhechtenis, maar er wordt niet verwacht dat de man bij een veroordeling opnieuw de cel in moet. Dergelijke rechtszaken kunnen in Italië, met inbegrip van de beroepsprocedures, immers jarenlang gerokken worden. Het bedrijf zelf is inmiddels gesaneerd en staat nu onder leiding van Enrico Bondi. De beleggers hebben echter amper vijftien procent van hun oorspronkelijke investeringen teruggekregen in aandelen van het nieuwe bedrijf.