managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bolivië start met herverdeling land

Posted by managing21 on juni 4th, 2006

De Boliviaanse president Evo Morales heeft meer dan 30.000 vierkante kilometer grond toegekend aan inlandse boerengemeenschappen. De maatregel vormt een onderdeel van een reeks landbouwhervormingen die Morales heeft beloofd. Duizenden boeren verzamelden in het centrum van de stad Santa Cruz om de herverdeling van het land te vieren. Grondbezitters hebben echter al gewaarschuwd dat ze hun landerijen zouden verdedigen.

“Morales had de locatie bijzonder goed uitgekozen,” meldt de Britse omroep BBC. “Santa Cruz is immers de thuisbasis van de belangrijkste vereniging van grondbezitters, die zich zwaar verzetten tegen de landhervormingen. Zij hebben de onderhandelingen over de maatregelen van Morales afgebroken en hebben ermee gedreigd hun eigendommen met alle mogelijke middelen te zullen verdedigen.”

De Britse omroep stelt echter dat Morales niet van plan is enige toegeving te doen. “De Boliviaanse grootgrondbezitters moesten volgens Morales aanvaarden dat het land, dat door hun voorouders tijdens de Spaanse veroveringen vijf eeuwen geleden hadden gestolen, nu aan de oorspronkelijke eigenaars zou worden teruggegeven,” aldus de BBC. Het land dat nu werd toegewezen, was echter al eigendom van de Boliviaanse overheid. Morales heeft echter gezegd dat hij ook private eigendommen die niet voldoende produceren, zou nationaliseren. De president wil dat ongeveer één vijfde van de Boliviaanse landouwgrond de volgende vijf wordt herverdeeld.