managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Sponsoring dodelijk voor bloggers?

Posted by managing21 on juli 21st, 2006

Een bedrijf uit Orlando in de Amerikaanse staat Florida is gestart met een project om bloggers toe te laten geld te verdienen aan hun commentaren van producten van een aantal adverteerders. Het initiatief heeft echter al onmiddellijk kritiek gekregen omdat het een hypotheek zou leggen op de integriteit en het imago van de professionele journalistiek en de bloggers. 

Het Amerikaans bedrijf PayPerPost biedt bloggers een automatische dienst aan die aan zijn leden de mogelijkheid geeft uit een online index van advertentie-mogelijkheden een product te kiezen dat ze willen bespreken of op een andere manier ruimte willen geven op hun websites. Op die manier kunnen bloggers volgens het bedrijf een commissie krijgen voor hun visie op een product.

Geïnteresseerde bloggers krijgen een minimum aantal karakters opgelegd (meestal van tien tot honderd woorden), samen met een toonaard waarin het artikel geschreven zou kunnen worden. Daarmee kunnen ze een commissieloon van 2,5 tot 15 dollar verdienen. De initiatiefnemers voeren daarbij aan dat adverteerders voordeel hebben aan het systeem, omdat de blogosfeer bijdraagt tot de mond-aan-mond reclame voor producten en diensten.

PayPerPost voegt er aan toe dat de bloggers jaren geschreven hebben over websites, producten, diensten en bedrijven waar ze positief tegenover hebben gestaan en nu een gedeelte kunnen krijgen van de verkoop die ze hebben helpen creëren. Elke publicatie wordt getoetst op zijn relevantie en moet dertig dagen online blijven, waarna een betaling gebeurt via PayPal. “Wij leiden een blogger-revolutie,” beweert het bedrijf. “Dit is een totaal herdefiniëren van de concepten van product placement en marketing. Media en beroemdheden hebben jaren kunnen profiteren voor hun beschikbaarheid voor adverteerders. Vandaag is het de beurt aan de bloggers.”

Maar PayPerPost heeft al heel wat kritiek gekregen voor zijn initiatief. “Dit is een bijzonder slecht project,” schrijft Rafe Needleman, commentator van CNet.com. “Er wordt onder meer helemaal niet geëist dat de bloggers vermelden dat het artikel wordt gesponsord. Het is voor bloggers en journalisten al moeilijk genoeg om hun integriteit te bewijzen. Zelfs een onterecht gerucht kan een schrijver vernietigen. PayPerPost laat aan iedereen twijfelen. Wanneer ik een blog lees, wil ik weten dat de uitgedrukte opinie afkomstig is van de schrijver zelf en niet van een marketeer.”