managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Spaans plankton wordt duurzame brandstof

Posted by managing21 on juli 21st, 2006

Een Spaans bedrijf beweert een teeltmethode gevonden om uit plankton olie te kunnen produceren. Daarmee zegt het bedrijf een potentieel onuitputtelijke bron van milieuvriendelijke brandstof te kunnen aanbieden. Maar het bedrijf in kwestie geeft toe nog geen methode gevonden te hebben om de donkergroene materie te raffineren. Praktische tests voor de nieuwe brandstof kunnen dan ook nog een tijd op zich laten wachten. 

“Bio Fuel Systems werd dit jaar opgericht als een spin-off van de universiteit van Alicante,” meldt het persbureau Reuters. “Wetenschappers en ingenieurs hebben ruim drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van biopetroleum die gelijkwaardig is aan olie van fossiele oorsprong.” Bio Fuel Systems werkt met zonne-energie, fotosynthese en een elektromagnetisch veld.

Phytoplankton gebruikt koolstofdioxide in zijn groeiproces. “De Spaanse wetenschappers hebben daarbij de mogelijkheid onderzocht om de groei van de plantencellen te stimuleren als een middel om de aanwezigheid van koolsofdioxide in de atmosfeer terug te dringen,” aldus nog Reuters. “Bio Fuel Systems pretendeert dat zijn nieuwe brandstof het CO2-niveau doet dalen en vrij is van andere vervuilende stoffen, zoals zwaveldioxide. Bovendien zou de nieuwe brandstof goedkoper zijn dan olie van fossiele oorsprong.”

“Onze technologie van bioconversie is ongeveer 400 keer productiever dan elk ander plantaardig systeem om olie of ethanol te produceren,” aldus het bedrijf. De planktonproductie zou binnen veertien tot achttien maand van start kunnen gaan.