managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on april 30th, 2018

In de Belgische chemiesector zijn vorig jaar 417 patenten toegekend. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Patenbureau (EPO). Daarmee staat de België in de wereldwijde chemiesector op een elfde plaats. Vooral de Antwerpse haven blijkt een belangrijke drijvende kracht – De tevredenheid van de reiziger over de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn haalde vorig jaar nog een score van 64 procent procent, tegenover 55 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit een enquête bij 4.300 reizigers. Vooral de stiptheid boekt slechte resultaten – De Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 3,8 miljard dollar. Dat was een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van bijna 1 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar.

Californië is te groot en zou in drie kleinere staten moeten worden opgedeeld. Dat zegt de Amerikaanse miljonair Tim Draper. Een opdeling in kleinere autoriteiten zou volgens Draper voordelen bieden op onder meer onderwijs, infrastructuur en belastingen – De Universiteit Leuven bevestigt zijn sterke faam op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. In een rapport van het persbureau Reuters wordt de Leuvense instelling voor het derde jaar op rij als de meest innovatieve universiteit van Europa verkozen – De Franse modegroep Louis Vuitton brengt voor de eerste keer in zijn bestaan een parfum voor mannen op de markt. Daarbij werd beroep gedaan op de Franse parfumeur Jacques Cavallier Belletrud, die een assortiment met vijf verschillende geuren heeft samengesteld.

De Spaanse financiële groep Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,3 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg 11,8 procent tot 1,34 miljard euro – Janssen Pharmaceutica is de aantrekkelijkste werkgever van België. Dat blijkt uit een rapport van Randstad. Het farmabedrijf haalt een score van 47 procent en gaat daarmee sectorgenoot UCB en de reisgroep TUI vooraf. Vorig jaar voerde Deme de rangschikking aan – Het Amerikaanse bedrijf Colgate-Palmolive heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 570 miljoen dollar naar 634 miljoen dollar.

Het voorbije jaar hebben de Belgische gezinnen 11,3 procent van hun inkomen gespaard, tegenover 11,2 procent het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. De lichte groei is te danken aan de hogere dividenden uit vermogen – Het sterrenrestaurant Bruneau uit Koekelberg heeft een nieuwe uitbater. Dat heeft de Brusselse topchef Jean-Pierre Bruneau bevestigd. Het restaurant was sinds januari gesloten, maar zou in juni opnieuw de deuren openen. De naam van het restaurant blijft behouden – Het Italiaanse energieconcern Eni heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,07 miljard euro, tegenover 18,53 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 965 miljoen euro terug tot 946 miljoen euro.

De Duitse autofabrikant BMW heeft een joint-venture gesloten met de Chinese autoproducent Great Wall Motor. Het samenwerkingsverband wil in China elektrische versie van de Mini produceren. Dat heeft Harald Krüger, topman van de Duitse groep, bevestigd – Royal Bank of Scotland (RBS) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationeel inkomen geboekt van 1,2 miljard pond, tegenover 713 miljoen pond tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 259 miljoen pond naar 792 miljoen pond op – De biologische supermarktketen Bio-Planet opent in het noorden van Antwerpen een nieuwe winkel. Het is de eerste keer dat Bio-Planet, een dochter van de groep Colruyt, een winkel opent in het centrum van een stad. Tot nu toe koos de groep steeds voor de stadsrand.