managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Handelsbalans fruit negatief door exotische import

Posted by managing21 on juli 21st, 2006

De wereldwijde export van aardappelen, groenten en fruit haalt een omzet van ongeveer 31 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers over het jaar 2002 van Freshfel Europe, de internationale sectororganisatie voor de producenten en verwerkers van verse groenten en fruit. In 1970 bedroeg die omzet nog minder dan vier miljard euro. Vooral de export van mango’s, champignons, knoflook en avocado’s nam tijdens die periode toe. De sector van sinaasappelen en aardappelen kende daarentegen een gevoelige daling.

 

Bananen presteren op dit ogenblik het sterkst op de internationale markten, gevolgd door tomaten, druiven, appelen, ingevroren aardappelen en sinaasappelen. Een belangrijke exporteur is Latijns-Amerika, dat een exportomzet van bijna 6,3 miljard euro realiseert. Dat is een verdubbeling tegenover het begin van de jaren negentig. Met 7,9 miljard euro is de Europese Unie wereldwijd de grootste importeur van de wereld. Afrika en Oceanië voeren nauwelijks landbouwproducten in.

België voerde in 2004 ongeveer 4,1 miljard euro uit aan groenten en fruit. De helft daarvan is bestemd voor de Franse en Duitse markt. België heeft voor de groententeelt een positief handelssaldo van 409 miljoen euro. Dat is vooral te wijten aan de export van diepvriesgroenten. Op het gebied van de fruitteelt heeft België echter een negatieve handelsbelans. Die wordt vooral veroorzaakt door de invoer van exotische producten.