managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 22nd, 2006

De onderhandelingen over Europese visvangst in de wateren van Senegal zijn stukgelopen. Senegal wil van Europa een grotere financiële tegemoetkoming voor het openstellen van zijn terrotoriale wateren. Er werd gesproken over een akkoord voor een periode van vier jaar. Het lijkt er nu echter op dat 125 Europese vissersschepen – meestal onder Spaanse en Franse vlag – de Senegalese wateren zullen moeten verlaten. Er worden bij Senegal vooral zeebaarzen, inktvissen, sardienen en diepzeesoorten worden gevist. Het Wereld Natuur Fonds heeft positief gereageerd op de Senegalese beslissing. De organisatie maakt al langer zijn beklag over overbevissing voor de kust van West-Afrika. De Europese Unie heeft wel een visserij-akkoord afgesloten met Mauritanië. 

De Europese luchtvaartgroep EADS is tegen elke verhoging van de overheidsinmenging. Dat heeft Manfred Bischoff, president-commissaris van het concern, gezegd tegen de Financial Times. Hij wees er daarbij op dat bij de oprichting van EADS benadrukt werd dat het bedrijf zou geleid worden door private aandeelhouders. Dat principe moet volgens hem absoluut gerespecteerd worden. Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanja hadden gezegd te overwegen om extra aandelen in te kopen en bestuurders af te vaardigen. De belangrijkste particuliere EADS-aandeelhouders zijn het Franse Lagardère (15 procent) en het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler (22,3 procent). Het personeel heeft een aandelenpakket van 3,5 procent in handen. De Franse overheid bezit 15 procent van EADS, terwijl Spanje eigenaar is van 5 procent van de aandelen van het concern.

Een Brits consortium wil de Smart Roadster opnieuw op de markt brengen. Constructeur Smart stopte de productie van de sportwagen anderhalf jaar geleden, maar een groep Britsen zakenlui heeft de rechten op het model in handen gekregen en zij willen in het midden van volgend jaar heropstarten. Ze hebben zich verenigd onder de naam ‘Project Kimber’ en zijn in Wales op zoek naar een nieuwe productielocatie. De tweezitter zal een nieuwe naam krijgen, maar uiterlijk en technisch nauwelijks van het origineel afwijken. Gehoopt wordt jaarlijks 8.000 exemplaren te kunnen produceren.

Een Poolse milieuvereniging wil niet dat het gewezen cruiseschip SS Rotterdam uit de haven van Gdansk naar open zee wordt gesleept. Dat zou volgens de organisatie de dood betekenen van tientallen jonge zwaluwen. De voorbije maanden hebben vele zwaluwparen zich immers op het schip genesteld en zijn er beginnen te broeden. Het cruiseschip moest in Gdansk worden gerestaureerd, waarna het in de haven van Rotterdam een toeristische attractie zou moeten worden. De gouverneur van de provincie Pomorskie zegt echter dat het schip asbestafval bevat en vreest dat dit in de Poolse haven zou overgeslagen worden. Daarom eiste hij dat het schip opnieuw naar internationale wateren zou worden gesleept. Er is nog geen oplossing in zicht voor het conflict.

Webloggers schrijven vooral over persoonlijke kwesties. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew Internet. Drie op vier Amerikaanse bloggers schrijft om zijn levenservaringen te delen met anderen of om contact te onderhouden met vrienden en familie. Slechts elf procent behandelt politieke of technologische onderwerpen. Zeven procent schrijft over beroemdheden en zes procent over sport. Twee procent bouwt zijn weblog op rond geloofszaken. Het Pew Internet stelt dat ongeveer twaalf miljoen Amerikanen een weblog hebben, ongeveer acht procent van de internetgebruikers. Bijna veertig procent van de internauten leest weblogs. Meer dan de helft van de bloggers blijkt jonger te zijn dan dertig jaar. Ongeveer acht procent haalt inkomsten uit zijn weblog, onder meer door het plaatsen van Google-advertenties.

Het gebruik van dranken met suiker en koolhydraten zorgen voor concentratieproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Loughborough. De Britse wetenschappers kwamen tot de vaststelling dat werknemers een uur na het innemen van dergelijke drank concentratieproblemen vertoonden en langzamer werkten dan collega’s die een drank zonder koolhydraten en suiker hadden genuttigd. De onderzoekers besluiten dat suikerinname niet de aangewezen manier is om op het werk een middagdip tegen te gaan. Volgens hen is het beter om cafeïnerijke dranken te consumeren en een kort middagdutje te doen.

Het Groot-Hertogdom Luxemburg mag in de toekomst geen gunstig belastingsregime aanbieden aan financiële holdings. Het Luxemburgse systeem is volgens de Europese Commissie immers in strijd met de regels op de eerlijke concurrentie tussen financiële bedrijven. De betrokken Luxemburgse wet dateert van 1929 en is dus ouder dan de regels van de Europese Unie. Normaal blijven die oudere regels gelden, maar volgens de Europese Commissie is in dit geval sprake van illegale staatssteun. Vanaf volgend jaar mag Luxemburg aan nieuwe holdings geen gunstige belastingsvoorwaarden aanbieden. Bestaande holdings krijgen tot eind 2010 de tijd om zich in regel te stellen met de Europese voorwaarden.

Italië zet zijn grenzen open voor werkzoekenden uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Dat heeft de regering van eerste minister Romano Prodi bekend gemaakt. Bovendien werd aangekondigd dat een half miljoen illegale buitenlandse werknemers alsnog zullen worden gelegaliseerd. De vorige regering van Silvio Berlusconi had een beperking ingesteld op het aantal immigranten uit de nieuwe EU-lidstaten. Vooral de Italiaanse landbouwsector juicht de beslissing van de nieuwe regering toe. Tien procent van de werknemers in de Italiaanse landbouw is immers afkomstig uit het buitenland, meestal uit die nieuwe EU-lidstaten. Volgens de sectororganisatie Coldiretti zal het nieuwe beleid de uitbuiting van buitenlandse werknemers tegengaan. Ook de Europese Commissie heeft zich positief uitgelaten over het Italiaanse besluit.

De Europese vliegtuigconstructeur Airbus heeft op de luchtvaartshow in de Britse Farnborough 163 orders geboekt. Dat meldt het persbureau AFP. De bestellingen vertegenwoordigen een bedrag van ongeveer 18,4 miljard dollar. Het Amerikaanse Boeing zou slechts 28 orders hebben ontvangen, goed voor ongeveer 5,7 miljard dollar. Het overwicht van Airbus is vooral te danken aan een order van Singapore Airlines, dat twintig exemplaren van de hertekende A350 XWB heeft besteld, samen met negen extra exemplaren van de A380. Het order van Singapore Airlines vertegenwoordigt een bedrag van ongeveer 7,5 miljard dollar. Het succes in Farnborough is een opsteker voor Airbus, dat de voorbije maanden in problemen kwam door vertragingen bij de productie van zijn nieuwe toestellen.

De Amerikaanse aanpak van het online gokken is wellicht in strijd met de regels van de World Trade Organisation (WTO). Volgens de BBC zou de organisatie aan een werkgroep de opdracht hebben gegeven om de Amerikaanse maatregelen tegen het internetgokken te onderzoeken. Het onderzoek komt er op vraag van de regering van het Caraïbische land Antigua & Barbuda. Daar zijn immers veel online casino’s geregistreerd, wat het land de nodige belastingsgelden oplevert. Het eilandenstaatje zegt dat de Verenigde Staten niet het recht hebben om in te grijpen bij bedrijven in het buitenland. Het Amerikaanse Congres stemde onlangs in met een online gokverbod. Inmiddels werden al een aantal exploïtanten van goksites gearresteerd.