managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Schotland heeft wereldprimeur met minimumprijs voor alcohol

Posted by managing21 on mei 1st, 2018

In Schotland moet bij de verkoop van alcohol voortaan een minimumprijs worden betaald. Dat is het gevolg van een nieuwe wetgeving die in het Schotse parlement is goedgekeurd. In de toekomst moet men een minimumprijs betalen van 0,57 euro voor elke tien milliliter pure alcohol. De maatregel is ingegeven door een streven naar de beperking van de schade die door goedkope sterke alcohol wordt veroorzaakt. Onderzoek wees uit dat de nieuwe wetgeving de volgende vijf jaar 392 levens zal redden. Het beleid zal meer dan 3 euro toevoegen aan een prijs van whisky. Voor een fles van twee liter sterke cider zal voortaan 8,50 euro moeten worden betaald. Op dit moment wordt een prijs van 2,80 euro gevraagd.

“Ik ben er bijzonder trots op dat de ogen van de wereld opnieuw op Schotland zullen worden gevestigd met de introductie van deze wetgeving”, zei de Schotse premier Nicola Sturgeon. “Onze actie is dapper en moedig. Dit toont aan dat Schotland een leidende positie heeft bij de introductie van innovatieve oplossingen voor de verbetering van de volksgezondheid. Het is geen geheim dat Schotland een problematische relatie heeft met alcohol. Gemiddeld zijn er in Schotland elke week tweeëntwintig overlijdens die aan alcohol moeten worden verbonden. Nog eens 697 andere slachtoffers moeten tijdens die periode in het ziekenhuis worden opgenomen.”

“Elk van deze cijfers in de statistieken vertegenwoordigt een persoon, een familie en een gemeenschap die zwaar zijn getroffen door alcoholmisbruik,” aldus nog Sturgeon. “Gezien het duidelijke en bewezen verband tussen consumptie en schade, is minimale eenheidsprijs de meest effectieve en efficiënte manier om de goedkope, krachtige alcohol aan te pakken die zoveel schade aan zoveel gezinnen toebrengt.” Shona Robison, de Schotse minister van volksgezondheid, benadrukte dat alcoholmisbruik Schotland elk jaar 3,6 miljard pond schade oplevert. Bovendien heeft Schotland in Groot-Brittannië het hoogste percentage sterfgevallen dat met alcohol moet worden gerelateerd.

De maatregel werd voor het eerst voorgesteld vijf jaar geleden. Er kwam echter zwaar verzet van de Scottish Whisky Association, die de beslissing voor de rechtbank heeft aangevochten. Critici hebben ook gezegd dat hogere prijzen onterecht verantwoordelijke drinkers zullen straffen.

Lees Verder