managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Twintig warme jaren op rij

Posted by managing21 on juli 23rd, 2006

Enkele hittegolven vormen geen sluitend bewijs dat het klimaat wel degelijk verandert. De zomer van 1911 was immers ook verschrikkelijk heet en toen had niemand het over broeikaseffecten. Maar The Independent stelt dat er wel een bewijs is voor de opwarming van de aarde, want de drie warmste jaren werden genoteerd sinds 1998 en 19 van de 20 warmste jaren liggen in de periode na 1980. 

Volgens de NASA was 2005 het warmste jaar dat ooit gemeten werd. Bovendien wijst The Independent erop dat zopas nog in Zwitserland een groot stuk ijs van de Eiger, een van de bekendste bergen ter wereld, afbrak. In het Himalayagebergte, waar het ijs als een reusachtige waterbron voor China en India fungeert, smelt 67 procent van de gletsjers, wat betekent dat een aantal van de dichtstbevolkte delen van de wereld binnen enkele decennia zonder water zullen zitten. In Afrika ligt er nog nauwelijks ijs op de Kilimanjaro en een groot stuk land dat elfduizend jaar onzichtbaar bleef, komt nu tevoorschijn. In het noordpoolgebied smelt de ijskap.

<>Overal ter wereld is de oogst van vele gewassen volgens The Independent opvallend magertjes. Het Internationale Onderzoeksinstituut voor Rijst in de Filippijnen ontdekte dat een verhoging van 0,7 graden van de gemiddelde dagelijkse temperatuur de opbrengst van de rijstoogst met 10 procent doet dalen, omdat de gewassen ’s nachts niet kunnen ademen en afkoelen. In Afrika hebben overstromingen, droogtes en de minder voorspelbare regenval de akkerbouw grondig verstoord. 

Ook wordt erop gewezen dat ziektes zich verspreiden zich door insecten en andere dragers die naar andere oorden trekken. De verspreiding van het Westnijlvirus in de Verenigde Staten was sterk gelinkt aan een veranderend klimaat. De extreme hitte en droogte zijn een ideale basis voor de mug die het virus met zich meedraagt. Verder wordt gesteld dat de bewoners in de sloppenwijken van Latijns-Amerika lijden onder de dodelijke stormen en overstromingen, terwijl Europeanen op hun beurt sterven door een fatale hittegolf of bosbranden.