managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 25th, 2006

In Italië wordt stevig geknoeid met biologische levensmiddelen. Dat blijkt uit een Ökomonitoring van de Duitse bondsstaat Baden Württemberg. Daarbij bleek dat 17 procent van de Italiaanse biologische levensmiddelen helemaal niet biologisch te zijn. Bij de eigen Duitse levensmiddelen bleek het geknoei tot 2,5 procent beperkt te blijven. De fraude was volgens de onderzoekers vooral terug te vinden bij paprika en wortelen. De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat in biologische producten veel lagere concentraties van pesticide-residuen, verontreinigingen, genetisch gemodificeerde ingrediënten, bestraling en verboden groeibevorderaars teruggevonden konden worden. Ook Israëlische en Spaanse producten zouden meer overtredingen hebben doen noteren.

Over vijf jaar krijgt Aboe Dhabi het grootste Guggenheim-museum van de wereld. De regering van de Verenigde Arabische Emiraten heeft aan de Guggenheimstichting voorgesteld om in Aboe Dhabi een museum te bouwen van 30.000 vierkante meter. Daardoor hoopt men meer kunstliefhebbers naar de regio te kunnen lokken. Het nieuwe museum krijgt een eigen collectie hedendaagse kunst, naast gelegenheidstentoonstellingen met kunstwerken uit de andere Guggenheim-vestigingen. Aboe Dhabi wordt meteen de zesde Guggenheim-locatie. Er zijn al musea van de groep in New York, Bilbao, Venetië, Las Vegas en Berlijn.

Vanaf eind dit jaar bieden de Nederlandse Spoorwegen en het telecombedrijf KPN televisie en draadloos internet aan op de intercitytreinen. De eerste rijtuigen zouden als in december met de nieuwe communicatiemiddelen worden uitgerust. In totaal moeten meer dan 1.200 rijtuigen televisie en draadloos internet krijgen. Het televisie-aanbod bestaat uit actuele reisinformatie, nieuws en entertainment. De programma’s worden geleverd door KPN. Een proefproject op het traject Haarlem-Maastricht genoot veel bijval bij de reizigers. Het nieuwe aanbod zal de treinreis niet duurder maken.

Voor de Schotse kust zijn de jongste periode meer walvissen en dolfijnen waargenomen dan ooit tevoren. Britse wetenschappers van de Sea Watch Foundation denken dat de opwarming van de noordelijke zeeën door de aanhoudende hittegolf en hogere temperaturen van de afgelopen jaren daarvoor verantwoordelijk zijn. Zo werden nu al scholen tot twaalf dolfijnen waargenomen. Daarbij gaat het om de zogenaamde gewone dolfijn, die eerder vooral aan de Zuid-Engelse kust voorkwam. Ook het aantal dwergvinvissen voor de Schotse kust ligt momenteel hoger dan gewoonlijk. Ter hoogte van Edinburgh is zelf even een vinvis opgedoken.

De tournee ‘A Bigger Bang’ van de Britse rockband Rolling Stones bracht tijdens de eerste zes maanden van dit jaar 147 miljoen dollar op. Dat is volgens het muziektijdschrift Billboard de succesvolste tournee van de voorbije zes maanden, ondanks de ingekorte tournee omwille van het palmboom-ongeval van gitarist Keith Richards. US staat op een tweede plaats met 73 miljoen dollar. Bon Jovi volgt als derde met 65 miljoen dollar inkomsten. Vorig jaar was U2 met een totaal van 260 miljoen dollar financieel de meest succesvolle toergroep.

Vorig jaar hebben Belgische tankstations in totaal 360 miljoen liter brandstof verkocht. Dat is volgens de Belgische Petroleum Federatie een daling met 3,4 procent. Ook de verkoop van diesel is gedaald met 132 miljoen liter. Dat is een daling met 1,7 procent. Volgens de berekeningen van de Belgische Petroleum Federatie komt de daling overeen met 4,3 miljard kilometer. De daling kan volgens de organisatie mogelijk ook aan een zuiniger rijstijl van de Belgische automobilist geweten worden.

Internationale hotelketens vertegenwoordigen 54 procent van het totale aantal Belgische hotelkamers. Dat blijkt uit een eindverhandeling van Vincent Das, student toegepaste economische wetenschappen aan de universiteit van Hasselt. Van de tien grootste internationale hotelketens zijn alleen Cendant en Global Hyatt niet op de Belgische markt vertegenwoordigd. Marktleider is het Franse Accor, dat in België 57 hotels telt. Wereldleider Intercontinental heeft in België 19 vestigingen. Daarmee staat de groep op de vierde plaats.

Vlaams minister van sport Bert Anciaux wil de luchthaven van Zaventem laten ombouwen tot één grote sportsite. Dat schrijft hij op zijn weblog. De militaire luchthaven van Bevekom zou volgens hem omgevormd kunnen worden tot een zakenluchthaven. Anciaux stelt dat er voor het Zaventem-dossier niet snel een goede oplossing zal gevonden worden. Het omvormen van Zaventem zou volgens Anciaux de kandidatuur van Brussel voor de Olympische Spelen van 2024 kracht kunnen bijzetten, terwijl ook de levenskwaliteit van de omwonenden zou verbeteren.

Nagenoeg één op zeven Vlaamse gemeentebesturen (14,5 procent) antwoorden binnen het uur op een online vraag van de burger. Dat blijkt uit een test van het Radio 1-programma ‘Naast de kwestie’, dat de responstijd van de elektronische dienstverlening van Vlaamse gemeenten onderzocht. In Antwerpen bedroeg dat 19 procent, gevolgd door Oost-Vlaanderen (17 procent), West-Vlaanderen (14 procent), Vlaams-Brabant (12,5 procent) en Limburg (7 procent). De snelste gemeente is Herenthout. Die stuurde na amper zes minuten een antwoord. Sint-Genesius-Rode is de enige Vlaamse gemeente zonder e-mailadres of officiële website. Het Limburgse Herstappe heeft alleen een mailadres.

Er zijn in België vorig jaar door de sociale inspectie 37 gevallen van kinderarbeid vastgesteld. Dat is een stijging met vier gevallen tegenover het jaar voordien. In 2003 werden 21 overtredingen genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van federaal minister van werk Peter Van Velthoven. Er werden het voorbije jaar 23 processen-verbaal opgesteld tegen de overtreders. Daarnaast werden 408 toelatingen verstrekt om kinderen te laten werken. In 2003 was er sprake van 474 toelatingen. De meeste toelatingen worden gegeven voor artistieke activiteiten, gevolgd door radio- en televisie, reclame, modeshows, foto’s en wetenschappelijke activiteiten.