managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa investeert in ITER-onderzoek

Posted by managing21 on juli 25th, 2006

De Europese Unie heeft beslist om de volgende vijf jaar 2,7 miljard euro te besteden aan het onderzoek naar kernenergie. Het grootste gedeelte van dat bedrag wordt geïnvesteerd in een experimentele kernfusie-centrale in Frankrijk.

De bouw van de eerste zogenaamde ITER-reactor voor kernfusie kost ongeveer 10 miljard euro. Het is de bedoeling dat de reactor vanaf 2016 stroom gaat leveren die zuiverder en goedkoper is dan die van kernsplitsing, de huidige bron van kerncentrales. Bovendien zouden de nieuwe centrales ook veiliger zijn.

De milieuorganistie Greenpeace reageerde teleurgesteld op de Europese beslissing. Ook Italië sprak zich uit tegen kerncentrales omdat die volgens de Italiaanse regering te gevaarlijk zouden zijn. Oostenrijk had gehoopt dat een groter gedeelte van het beschikbare budget zou besteed worden aan onderzoek naar bescherming tegen straling.