managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Dubai Airport verwerkt vijftienhonderd vliegbewegingen per dag

Posted by managing21 on mei 11th, 2018

Dubai Airport verwerkt op dit ogenblik gemiddeld vijftienhonderd vliegbewegingen per dag. Dat vertegenwoordigt een stijging met 50 procent tegenover het begin van dit decennium. Dat heeft Abdulla Al Hashmi, vice-president operaties bij Dubai Air Navigation Services (Dans) gezegd.

De cijfers tonen volgens Al Hashmi duidelijk op welke manier tijdens een periode van acht jaar van een lokale bestemming is uitgegroeid tot een cruciale draaischijf van het internationale luchtvaartverkeer. Hij voegde er echter aan toe dat die evolutie ook de complexiteit van het beheer van het lokale luchtruim gevoelig heeft doen toenemen.

“Door de intensievere trafieken moest het luchtruim rond Dubai een fundamentele upgrade krijgen,” benadrukte Al Hashmi. “Onder meer werden een negentigtal nieuwe procedures geïntroduceerd, terwijl het netwerk navigatiepunten met een honderdvijftigtal locaties werd uitgebreid. Dergelijke maatregelen bleken noodzakelijk om de capaciteit van het luchtruim te verhogen, besparingen op het brandstofverbruik mogelijk te maken en een duurzame luchtvaart te ondersteunen. Dankzij die ingrepen konden vertragingen in piekperiodes met 40 procent worden verlaagd, terwijl bij de emissies een besparing van ongeveer 447 ton koolstofdioxide per dag kon worden gerealiseerd.”

Peter Harbison, voorzitter van het Centre for Aviation (Capa), wees er daarbij op de het Midden-Oosten op dit ogenblik een vliegtuigvloot van 1.671 toestellen ter beschikking heeft. De grootste vloot van de wereld is gesitueerd in Noord-Amerika, waar 9.736 toestellen kunnen worden geteld. Dubai Airport heeft inmiddels de drukste luchthaven van de wereld. Cijfers van de Airports Council International (ACI) tonen aan dat in Dubai vorig jaar 87,7 miljoen passagiers werden ontvangen. De Londense luchthaven Heathrow stond op de tweede plaats met 73,2 miljoen reizigers. Dubai onttroonde vier jaar geleden Heathrow als de drukste luchthaven van de wereld.

Het Midden-Oosten telt op dit ogenblik een vliegtuigvloot met 1.671 toestellen. De grootste vloot van de wereld is terug te vinden in Noord-Amerika, waar 9.736 vliegtuigen worden geteld. Asia-Pacific staat op de tweede plaats met 9.160 toestellen. (Foto LAJ)

Lees Verder