managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 11th, 2018

Het Chinese Dalian Institute of Chemical Physics heeft een batterij ontworpen die het mogelijk maakt om de opgewekte energie van zonnepanelen en windmolens op te slaan. Door de nieuwe toepassing, die werd ontwikkeld onder leiding van de professoren li Xianfeng en Zhang Huamin, kan volgens het instituut voortaan ook op het gebied van wind en zon een stabiele energievoorziening worden gegarandeerd. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld. Dankzij de batterij kan volgens de professoren Xianfeng en Huamin gezorgd worden dat duurzame energie van een aanvullende tot een dominante bron van elektriciteit zal worden. Er wordt nu een industriële versie van het systeem gebouwd.

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft een voorlopige schikking van 4,9 miljard dollar met het Amerikaanse ministerie van justitie getroffen over de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Daarmee komt een einde aan een langlopend onderzoek – In China is Wu Xiaohui, de voormalige topman van verzekeraar Anbang Group wegens fraude en corruptie tot een celstraf van achttien jaar veroordeeld. Er werd ook beslag gelegd op een een persoonlijk vermogen van 1,4 miljard euro van Wu Xiaohui – Luierfabrikant Ontex heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 558,1 miljoen euro, tegenover 551,8 miljoen euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 70 miljoen euro naar 57,5 miljoen euro.

Het Chinese concern ZTE Corporation, leverancier van telecominfrastructuur, heeft zijn activiteiten grotendeels moeten stilleggen. De problemen zijn het gevolg van de sancties die door de regering van de Verenigde Staten tegen het bedrijf zijn genomen – De Belgische holding Sofina neemt een belang van 28 procent in de Indiase bierproducent B9 Beverages. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 50 miljoen dollar. Door de operatie krimpt het belang van hoofdaandeelhouder Sequoia tot 42 procent terug – De Tsjechische internetbeveiliger Avast heeft met een introductie op de beurs van Londen een bedrag van 602 miljoen pond opgehaald. Daardoor krijgt het bedrijf een totale waarde van 2,38 miljard pond. Avast wordt daarmee één van de grootste beursgenoteerde technologiebedrijven van Europa.

De Amerikaanse cosmeticaproducent Revlon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 229,1 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst viel met 86,7 procent terug tot 4,2 miljoen dollar – Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple schrapt zijn plannen om in Ierland een nieuw datacentrer te bouwen. Het project zou een investering van 850 miljoen euro vergen en zou worden ingeplant in Atheny. Er waren echter problemen met de goedkeuringsprocedure – Het bedrijf Dropbox, aanbieder van cloudopslag, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 316,3 miljoen dollar. Dat is een stijging met 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies nam van 33,1 miljoen dollar naar 465,5 miljoen dollar toe.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft zijn belang in het Amerikaanse pijpleidingbedrijf Amberjack Pipeline, beheerder van een Mexicaanse pijplijn, verkocht aan de groep Shell Midstream Partners. Met de transactie was een bedrag van ruim 1,2 miljard dollar gemoeid – Staaldraadproducent Bekaert heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,05 miljard euro. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Organisch werd een groei met 7 procent gemeld – Het Britse telecombedrijf BT Group wil de volgende drie jaar ongeveer dertienduizend arbeidsplaatsen schrappen. Dat heeft het bedrijf gemeld. Vooral de ondersteunende functies en de managementkaders zouden worden geraakt. Ook het huidige hoofdkwartier in Londen wordt verlaten.

Autoverhuurder Hertz Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies viel van 223 miljoen dollar naar 202 miljoen dollar terug – De muziekstreamingdienst Spotify zal muzikant R. Kelly niet langer actief promoten. Dat heeft de onderneming gemeld nadat de zanger opnieuw van seksueel misbruik werd beticht. De muziek van R. Kelly wordt niet geschrapt, maar wel uit de samengestelde playlists verwijderd – Het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly neemt het biotechbedrijf Armo Biosciences over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,6 miljard dollar. Armo Biosciences stond slechts vier maanden genoteerd op de technologiebeurs Nasdaq.