managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ecologische voetafdruk toerisme veel groter dan gedacht

Posted by managing21 on mei 11th, 2018

De ecologische voetafdruk van het toerisme is ongeveer vier keer groter dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de University of Sydney, de University of Queensland en de National Cheng Kung University, die gedurende een periode van vijf jaar rond het begin van dit decennium de gehele voorraadketen van het toerisme in honderdzestig landen heeft bekeken.

Deze voorraad omvat vervoer, accommodatie, eten en drinken, souvenirs, kleding, cosmetica en andere goederen. Berekend werd dat het wereldwijde toerisme ongeveer 8 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen produceert. Dat is veel meer dan eerdere schattingen.

“Het toerisme is een industrie van een biljoen dollar en groeit sneller dan de internationale handel,” zeggen de onderzoekers. “In de loop van de studie is de jaarlijkse uitstoot van het toerisme met 15 procent gestegen dot 4,5 gigaton. Deze stijging was vooral het gevolg van toeristische uitgaven voor transport, winkelen en voeding. Vijf jaar geleden waren internationale reizen verantwoordelijk voor 23 procent van de wereldwijde ecologische voetafdruk van het toerisme. Indien de reisactiviteit volgens de huidige trends blijft toenemen en het ecologisch gedrag ongewijzigd zou blijven, zouden de wereldwijde emissies van de sector tegen het midden van volgend decennium tot ongeveer 6,5 gigaton stijgen.”

“Deze toename wordt grotendeels veroorzaakt door de stijgende inkomens,” zeggen de onderzoekers nog. “Het toerisme is bijzonder inkomenselastisch en koolstofintensief.” De studie toont aan dat de Verenigde Staten verantwoordelijk zijn voor de grootste toeristische emissies. Er gaan immers veel Amerikanen op reis, maar het land is tevens een bijzonder populaire bestemming. Op de tweede plaats staat China, gevolgd door Duitsland en India. Per hoofd van de bevolking ziet de situatie er volgens de onderzoekers echter heel anders uit, want in dat scenario komen kleine eilandbestemmingen helemaal bovenaan de rangschikking, aangevoerd voor de Malediven.”

“Buitenlandse bezoekers zijn verantwoordelijk voor 95 procent van de toerisme-gerelateerde emissies van de Malediven,” zeggen de wetenschappers. “Toeristen genereren tussen 30 procent en 80 procent van de nationale uitstoot van eiland-economieën. Deze bevindingen leiden echter tot de vraag naar de impact van toerisme op kleine eilandstaten. Deze kleine eilanden zijn afhankelijk van het inkomen van toeristen. Tegelijkertijd bedreigen echter juist deze toeristen de inheemse biodiversiteit van de eilanden. Kleine eilandstaten hebben door hun beperkte omvang en geïsoleerde locaties meestal ook niet het vermogen om technologische verbeteringen door te voeren.” (Foto: LAJ)

Lees Verder