managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 12th, 2018

In het Congolese Virunga National Park is houtkap voortaan verboden. Dat heeft het Congolese Institute for the Conservation of Nature aangekondigd. Het Virunga Park is een beschermd natuurreservaat met een totale oppervlakte van ongeveer 7.800 vierkante kilometer. Criminele bendes zouden echter in het park bomen vellen voor de productie van houtskool. Het natuurpark bevindt zich in een bijzonder onstabiele regio. In de regio zijn onder meer de Oegandese rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) actief. De rechtenorganisatie Global Witness heeft ook de Congolese regering ervan beschuldigd delen van het park commercieel te willen benutten voor de winning van olie.

De Britse autobouwer Rolls-Royce brengt met zijn nieuwe ontwerp Cullinan voor de eerste keer een suv-model op de markt. De wagen zou minstens 250.000 pond kosten. De autobouwer hoopt met de Cullinan nieuwe geografische en demografische markten aan te boren – Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines zal door de aangekondigde tweedaagse pilotenstaking een verlies van 9,4 miljoen euro leiden. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. In totaal zouden meer dan 550 vluchten met 53.000 passagiers moeten worden geschrapt – Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic heeft tijdens het voorbije jaar een omzet geboekt van ruim 7,98 biljoen yen of 61,4 miljard euro. Dat was een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst liep met 37 procent op tot 380,5 miljard yen.

Uit onvrede over het herstructuringsplan dat retailer Carrefour in België wil doordrukken, heeft het personeel van zeventien hypermarkten van de keten het werk neergelegd. Het personeel is ontevreden over het sociaal overleg over het plan, dat 1.233 banen wil schrappen – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil snel een overeenkomst sluiten voor financiële steun aan Argentinië. Dat heeft Christine Lagarde, directeur van het muntfonds gezegd. Argentinië zou een kapitaalinjectie van 30 miljard dollar hebben gevraagd voor steun aan zijn munt – De Chinese groep Geely werkt aan een beursgang van zijn Zweedse dochterbedrijf Volvo. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. De waarde van Volvo zou daarbij geraamd worden op een bedrag tussen 16 miljard dollar en 30 miljard dollar.

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 876,8 miljoen euro, tegenover 933,2 miljoen inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Een verlies van 169,2 miljoen euro werd omgezet in een winst van 187,6 miljoen euro – De Nederlandse biergroep Heineken heeft een minderheidsbelang gekocht in Belize Brewing Company (BBC), eigendom van de groep Bowen & Bowen. Dat heeft Heineken gemeld. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Ook de omvang van het belang is niet bekend – Het informatiebedrijf Thomson Reuters heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 1,4 miljard dollar. Dat was een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Een winst van 297 miljoen dollar werd omgezet in een verlies van 339 miljoen dollar.

Drankenverkoper Prik & Tik, een samenwerkingsverband van 115 Vlaamse drankencentrales, breidt zijn activiteiten in Wallonië uit. Dat heeft Filip Sevens, chief executive van Prik & Tik, gemeld. Gemeld werd dat in Wallonië negen vestigingen worden aangesloten – Staalproducent ArcelorMittal heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,18 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 19,27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep met 19 procent op tot 1,2 miljard dollar – Het Nederlandse bedrijf G3 Presents, leverancier van onder meer kampeertenten aan een dertigtal festivals in Europa, is failliet. De curator zegt te hopen zo snel mogelijk een doorstart van G3 Presents, onderdeel van G3 Holding, te kunnen maken. Er is al met diverse partijen gepraat.

Luchtvaartmaatschappij Air Arabia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 238 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Ook de nettowinst liep met 8 procent op tot 27,8 miljoen dollar – Het Chinese bedrijf Huya, eigenaar van een streamingplatform voor videogames en esports, heeft met een introductie op de beurs van New York een bedrag van 180 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt de waarde van het bedrijf geraamd op een bedrag van 2,4 miljard dollar – De Franse groep Saint-Gobain, leverancier van bouwmaterialen, neemt een belang van 10,74 procent in het Zwitserse bedrijf Sika, verkoper van chemische producten voor de industrie en bouwsector. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,2 miljard Zwitserse frank.