managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juli 26th, 2006

De restaurantketen McDonald’s heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar zijn winst met 57 procent zien stijgen. De winst bedroeg in totaal 834,1 miljoen dollar. Dat is vooral te danken aan de Europese markt en het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. McDonald’s is al twaalf jaar sponsor van het evenement en doet daar alvast nog eens acht jaar bij. De Europese omzet van de keten kende een groei met 6,3 procent. Dat is het beste kwartaalresultaat van de voorbije tien jaar. In de Verenigde Staten profiteerde McDonald’s van het succes van de film ‘Cars’, waar de keten zijn kindermaaltijden Happy Meals had gekoppeld. Ook was er de introductie van een nieuw koffieproduct. De omzet van McDonald’s steeg wereldwijd met 9 procent tot 5,6 miljard dollar.

Gsm-fabrikant Nokia heeft tijdens het voorbije kwartaal zijn marktaandeel met één procent zien dalen. Het Finse bedrijf vertegenwoordigt nu nog 34 procent van de wereldwijde gsm-verkoop. In totaal verkocht Nokia tijdens de drie voorbije maanden 78,4 miljoen exemplaren. Dat is een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In de Verenigde Staten is de verkoop met 13 procent gedaald, maar elders wordt nog een sterke groei gerealiseerd. Zo kende de verkoop in Azië een groei met 79 procent en in Afrika en het Midden-Oosten een stijging met 39 procent.

Volgend jaar gaat de Ronde van Frankrijk van start in Londen. De Engelse hoofdstad hoopt dat het evenement 102 miljoen euro winst zal opleveren. Peter Hendy, transportverantwoordelijke van Londen, stelt dan ook dat de gedane investeringen bijzonder snel zullen terugverdiend zijn. Londen betaalde aan organisator Amaury Sport Organisation een bedrag van ongeveer 2,2 miljoen euro. Daarnaast is ook nog eens 7,3 miljoen euro voorzien voor onthaalkosten. De Londense horeca verwacht dat het evenement voor 120.000 overnachtingen en 237.500 bezoekers zal zorgen.

De schuldeisers van het Russische olieconcern Yukos hebben gestemd voor de liquidatie van het bedrijf. Een Russische rechtbank moet op 1 augustus beslissen of Yukos definitief failliet wordt verklaard. Bijna 94 procent van de crediteuren koos voor het bankroet van Yukos nadat een curator hen had gezegd dat Yukos zijn schulden niet meer kan betalen en insolvent moet worden verklaard. De schuldeisers hadden eerder al een herstructureringsplan van het Yukos-management afgewezen. Volgens de curator hebben de activa van Yukos een waarde van 17,7 miljard dollar, hoewel het bedrijf zelf gewag maakt van 37 miljard dollar. De totale schuldenlast bedraagt 18,2 miljard dollar. Met een eis van 13 miljard dollar zijn de Russische belastingen de grootste schuldeiser.

De Italiaanse autoconstructeur Fiat en zijn Indische sectorgenoot Tata hebben besloten om samen kleine auto’s, motoren en versnellingsbakken te bouwen in India. Tata wordt zelfs de belangrijkste partner van het Italiaanse autoconcern. Topman Ratan Tata krijgt een zetel in de directie van Fiat. Het Italiaanse merk zou ook gebruik mogen maken van het Tata-dealernetwerk. Beide groepen willen ook gezamenlijk activiteiten te ontplooien op de Latijns-Amerikaanse markt. Fiat heeft ook recent een samenwerkingsakkoord afgesloten met het Russische Severstal Auto en het Chinese Shanghai Automotive Industry. India wordt beschouwd als één van de snelst groeiende automarkten van de wereld.

De Amerikaanse Altria Group, moederbedrijf van onder meer sigarettenfabrikant Philip Morris en voedinggigant Kraft Foods, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat is 1,6 procent meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winstgroei was hoofdzakelijk te wijten aan de hogere sigarettenprijzen en een groter aandeel op de Amerikaanse sigarettenmarkt. Kraft Foods haalde voordeel uit de hogere prijzen voor onder meer koffie en vlees. Altria realiseerde tijdens het tweede kwartaal een omzet van in totaal 25,8 miljard dollar. Dat is een stijging van 4 procent tegenover dezelfde periode het voorbije jaar.

Het is beter om voorlopig geen Zeeuwse mosselen te kopen. Dat zegt de consumentenorganisatie Test-Aankoop. De prijs ligt volgens de organisatie veel te hoog. Aangeraden wordt om voorlopig Franse of Spaanse mosselen uit te proberen en pas in september en oktober op Zeeuwse mosselen over te schakelen. Die zouden dan volgens Test-Aankoop lekkerder en goedkoper moeten zijn. Ook de winkelketen Carrefour heeft al gemeld geen Zeeuwse mosselen te verkopen omdat die te duur zouden zijn en bovendien van een bedenkelijke kwaliteit zijn. De Zeeuwse mosseloogst wordt voor tachtig procent in België afgenomen.

De Nederlandse overheid moet 40.000 ambtenaren ontslaan. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Ze willen ook het aantal ministeries beperken. Volgens de organisaties kan de Nederlandse overheid gemakkelijk 2,5 miljard euro besparen door tien procent van zijn 400.000 ambtenaren te ontslaan. De opzij geschoven ambtenaren zullen volgens de organisaties door de vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt gemakkelijk werk vinden in het bedrijfsleven. Daarnaast stellen ze ook dat het aantal regels drastisch moet worden teruggeschroefd. De vakbonden vinden dat de werkgeversorganisaties minachtend doen over de ambtenaren. Bovendien wordt er opgemerkt dat er al honderden miljoenen zijn bespaard door het inkrimpen van het ambtenarenkorps.

Door de aanhoudende droogte zal de friet kleiner van formaat zijn en duurder in prijs. Dat stellen de vier grote Nederlandse frietproducenten. Er wordt gesteld dat de vroege oost bijzonder slecht was en het afwachten wordt hoe de hoofdoogst, voorzien voor september en oktober, zal uitdraaien. Indien er de volgende weken niet voldoende regen valt, verwachten de frietproducenten een nog slechtere oogst. Volgens de Nederlandse landbouworganisatie LTO zal de Europese aardappeloogst dertig tot veertig procent lager uitvallen dan normaal. De Nederlandse frietproducenten voorzien een prijsstijging van vijf cent op een portie friet. De Belgische Nationale Vereniging van Frituristen heeft echter al aangekondigd dat de prijzen hier ongewijzigd zullen blijven.

De Vlaamse sociale economie krijgt er 530 extra werkkrachten bij. Dat heeft bevoegd minister Kathleen Van Brempt bekend gemaakt. Dat betekent voor de sociale werkplaatsen een groei met 20 procent, wat van de Vlaamse overheid een investering van 6,13 miljoen euro vergt. De personeelsuitbreidingen kunnen vanaf augustus doorgevoerd worden. De provincie Antwerpen krijgt 130 nieuwe werkplaatsen. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (93), West-Vlaanderen (81), Limburg (71) en Vlaams-Brabant (66). Er komt ook extra ondersteunend personeel. Vlaanderen telt nu honderd erkende sociale werkplaatsen. Dat is goed voor een tewerkstelling van 2.253 voltijdse eenheden.