managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Rijken werden 8,5 procent rijker

Posted by managing21 on juli 26th, 2006

De rijkste wereldburgers zagen hun vermogen het voorbije jaar aangroeien tot 33.000 miljard dollar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau CapGemini en de zakenbank Merrill Lynch, die een raming maakten van het vermogen van de 8,7 miljoen rijkste mensen van de wereld.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de rijksten der aarde hun vermogen het voorbije jaar met 8,5 procent zagen toenemen. Dat hebben ze volgens het rapport vooral te danken aan het herstel op de beurzen. “Indien deze trend zich verder doorzet, zal hun gezamenlijk vermogen in 2010 aangegroeid zijn tot 44.600 miljard dollar,” aldus de Nederlandse krant De Telegraaf.

Woordvoerders van Merrill Lynch stellen daarbij dat de rijken beter geïnformeerd zijn en ook minder risico’s lopen. “De onderzoekers verwachten verder dat de wereldeconomie de komende vijf jaar met ongeveer zes procent zal groeien, waardoor nieuwe investeringsmogelijkheden ontstaan,” aldus nog De Telegraaf.

Voor volgend jaar verwachten ze dat 22 procent van het vermogen zal belegd worden in risicodragende beleggingen, terwijl de investeringen in traditionele aandelen met één procent zou oplopen tot 31 procent. Beleggingen in obligaties en aanverwante zou stabiel blijven op 21 procent.

De onderzoekers merken nog op dat volgend jaar 24 procent van de beleggingen zal worden gedaan op de Aziatische markten. Voor de Verenigde Staten en Europa verwachten ze een achteruitgang.