managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Alarm rond overgewicht doet eten

Posted by managing21 on juli 29th, 2006

De ophef die gemaakt wordt rond overgewicht zet de consument niet aan tot diëten. Integendeel, in de Verenigde Staten is de omzet van supergrote hamburgers opvallend gestegen. Volgens analisten heeft dit wellicht te maken met een terugkeer van het machismo en een afzetten tegen bemoeizucht.

Het magazine Advertising Age stelt dat de Stackers (Burger King) en Monster Thickburger (Hardee) in de Verenigde Staten bijzonder in trek zijn. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar bleek de verkoop van die superporties met vier procent te zijn gestegen, terwijl de gewone hamburgers slechts een meerverkoop van één procent haalden.

Volgens Brian Wansink, directeur van het Food and Brand Lab van de Amerikaanse Cornell University Food and Brand Lab, heeft dit te maken met een terugkeer van het machismo. “Mannen zien een verband tussen mannelijkheid en een goede eetlust,” stelt hij. “Bovendien zijn vooral jonge mannen het gezeur rond overgewicht beu en eten ze wat ze zelf willen.”

Ook blijkt dat Amerikanen steeds minder bereid zijn om zich aan een dieet te wagen. Gemiddeld is 25 tot 29 procent van de Amerikaanse moment aan één of ander dieet, maar het voorbije jaar is dat teruggevallen tot 23 procent.