managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on mei 30th, 2018

Juwelier Signet is de eerste retailer die deelneemt aan Tracr, het blockchain-platform van mijnbedrijf De Beers, voor de opvolging van diamanten. Tracr moet aan elke diamant een digitaal certificaat koppelen waaruit de herkomst van het product kan worden afgeleid en duidelijk wordt welk traject de steen sindsdien heeft afgelegd. Op die manier moet onder meer de handel in conflictdiamanten kunnen worden bestreden. De Beers lanceerde het blockchain-platform enkele tijd geleden. Daarbij werd in eerste instantie een proefproject met honderd dure diamanten opgezet. Tracr moet voor elke diamant een identiteitsbewijs creëren. Signet is eigenaar van ketens zoals Kay Jewelers, Zales en Jared.

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé schrapt in zijn thuisland vijfhonderd banen. Vooral de informatica-divisie wordt geviseerd. Door de operatie wordt 5 procent van het Zwitsers personeelsbestand afgebouwd. De banen verhuizen naar vooral Spanje en Portugal – De baggeraars Jan De Nul en Deme praten in Israël over de aanleg van een kunstmatig eiland met een nieuwe luchthaven. Het project zou een oplossing moeten bieden voor de capaciteitsproblemen waarmee de nationale luchthaven Ben Goerion Airport te kampen heeft – Investeerder Rocket Internet heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 10 miljoen euro, tegenover 9 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Een verlies van 86 miljoen euro kon in een winst van 75 miljoen euro worden omgezet.

De Duitse investeerder JAB Holdings heeft het Britse sandwich-bedrijf Pret A Manger overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Pret A Manger was tot nu toe in handen van de Britse investeerder Bridgepoint – Het Waalse bedrijf Ion Beam Applications (IBA) gaat in China aan CNNR een systeem voor protontherapie leveren. Daarmee heeft dit jaar al vijf systemen kunnen verkopen. Met de installatie en het onderhoud van een systeem zijn bedragen tussen 35 miljoen euro en 40 miljoen euro gemoeid – De Chinese verzekeraar Anbang Insurance heeft geen plannen om zijn bezittingen in het buitenland van de hand te doen. Dat hebben de bewindvoerders van Anbang gemeld. De Chinese groep staat al sinds februari onder curatele. Gezocht wordt naar illegale activiteiten.

De Nederlandse retailer Blokker Holding heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 1,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 20 procent tegenover het jaar voordien. Het verlies liep van 180 miljoen euro naar 344 miljoen euro op – Het minilabo Idylla van biotechbedrijf Biocartis blijkt beter in staat om longkankerstalen te screenen dan een aantal bestaande testen. Dat blijkt uit een studie van Italiaanse onderzoekers. De test van Biocartis zou bovendien al na 2,5 uur een duidelijke diagnose toelaten – De Franse retailer Casino heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 8,9 miljard euro. Dat betekende een daling met 3,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Organisch kon echter een groei met 3,1 procent worden gemeld.

Reizigers van de Vlaamse openbare vervoersmaatschappij De Lijn hebben vorig jaar 21 procent van de kosten van de verplaatsing zelf moeten betalen. Zeven jaar geleden bedroeg dat aandeel slechts 15,4 procent. De inkomsten stegen vorig jaar met 4 procent tot 191 miljoen euro – De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben ingestemd met de overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer. Daarmee wordt de laatste belangrijke drempel genomen voor afronding van de deal ter waarde van 53 miljard euro – Het reclamebedrijf WPP Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard pond. Dat betekende een daling met 4 procent dezelfde periode vorig jaar. De terugval had vooral te maken met wisselkoerseffecten.

Investeringsmaatschappij Kohlberg Kravis Roberts (KKR) neemt het Amerikaanse bedrijf BMC Software over. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld, maar eerder was daarover al een bedrag van ongeveer 10 miljard dollar gesuggereerd – De lancering van Myring, de vaginale contraconceptiering van het Luikse farmabedrijf Mithra, in de Verenigde Staten verloopt succesvol. Mithra heeft voor de Amerikaanse marktintroductie een overeenkomst met sectorgenoot Mayne Pharma. Een definitieve beslissing komt nog dit jaar – De Chinese chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 89,8 miljard Taiwanese dollar. Dat betekende een stijging met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.