managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa heeft internet-Airbus nodig

Posted by managing21 on juli 31st, 2006

Europa moet een concurrentieel tegengewicht creëren voor Amerikaanse internet-giganten zoals Google en eBay. Dat stelt Christoph Mohn, de topman van Lycos Europe. Hij verwijst daarbij naar Airbus, de Europese vliegtuigbouwer die de concurrentie met het Amerikaanse Boeing moest aangaan. Volgens Mohn, een telg uit het Bertelsmann-mediarijk, heeft Europa nog altijd geen internetbedrijf van enig belang. 

Christoph Mohn vertelde aan de zakenkrant Financial Times dat Lycos binnen de volgende twaalf maanden een aantal producten op de Amerikaanse markt zal introduceren, maar hij voegde er aan toe dat Europese internetbedrijven benadeeld zijn tegenover hun Amerikaanse rivalen. “Tot nu toe hebben we in Europa nog altijd geen echt groot internetbedrijf in het leven kunnen roepen,” benadrukte hij. “Dat is niet goed voor de Europese Unie. Nanotechnologie, biotechnologie en het internet zijn de groeisectoren van de toekomst, maar in geen van die industrietakken staat Europa bijzonder sterk.”

De Lycos-topman zet zich achter het Frans-Duitse plan om een Europese zoekmachine te creëren. “Het gelijkt een beetje op het Airbus-verhaal,” vertelde hij. “De Europese internetindustrie heeft geen solidatie nodig, maar wel een degelijke coördinatie.” Die Europese zoekmachine kreeg de naam Quaero en zou volgens Mohn ondersteund moeten worden met overheidsgelden van de deelnemende landen. Quaero werd opgestart met een kapitaal van 1,7 miljard euro en dient voor het ontwikkelen van zoektechnologieën die gebaseerd zijn op spraak en beeld.

“Quaero is niet louter bedoeld om Google te verslaan, maar wel om een concurrentiële internet-industrie uit te bouwen,” zei Mohn nog. Het Quaero-consortium omvat naast Bertelsmann en Lycos Europe ook Siemens, Deutsche Telekom, Thomson en France Telecom. Lycos Europe slaagde er tijdens de eerste zes maand van dit jaar in om voor de eerste keer in zijn geschiedenis nagenoeg break-even te draaien. Het bedrijf is volgens Mohn klaar om zich op de Amerikaanse markt te begeven.