managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Landbouw is ontstaan uit een situatie van overvloed

Posted by managing21 on juni 8th, 2018

Landbouw is ontstaan uit een situatie van overvloed, op een ogenblik dat de levensomstandigheden tekenen van verbetering toonden en de populaties in grotere concentraties gingen wonen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University. De studie van de Amerikaanse wetenschappers ondersteunen eerdere theorieën over het ontstaan van de landbouw.

Tegelijk worden een aantal andere benaderingen – waarbij onder meer werd gesteld dat landbouw is ontstaan in tijden van tekorten en grotere verspreiding van de bevolking – tegengesproken. Tevens wordt opgemerkt dat er geen algemene regel voor de opgang van de landbouw kan worden gesteld.

“De uitvinding van de landbouw heeft de mensheid en het leefmilieu definitief veranderd,” benadrukt onderzoeksleider Michael Gavin, professor duurzame ontwikkeling aan de Colorado State University. “Bovendien kon over een periode van enkele duizenden jaren en op heel uiteenlopende locaties een gelijkaardige evolutie worden gemeld. Men heeft zich echter altijd afgevraagd waarom de landbouw op die specifieke ogenblikken op die specifieke locaties in de menselijke geschiedenis werd geïntroduceerd. Er kon nu vastgesteld worden dat landbouw kon ontstaan vanuit een situatie van overschot. Op elke locatie is dat fenomeen echter gebonden aan unieke sociale en ecologische omstandigheden.”

“Er zijn verschillende belangrijke drempels in de geschiedenis geweest die de hele loop van de menselijke soort hebben veranderd,” betoogt Gavin nog. “De landbouw is een link naar een eindeloze reeks andere componenten van het hedendaagse leven.” De onderzoekers zeggen dat landbouw kon groeien in een omgeving met verbeterde levensomstandigheden, waarbij aan de mens immers de luxe werd geboden om aan nieuwe ideeën te werken. Bovendien zorgde ook de sterkere concentraties van de bevolking ervoor dat ideeën konden worden gedeeld en aangescherpt, met innovatie tot gevolg.

Hoewel overal een aantal gemeenschappelijke elementen konden worden geïdentificeerd, bleek elke landbouwontwikkeling volgens de onderzoekers toch een eigen karakter te hebben gekend. Er was onder meer sprake van afwijkende sociale omstandigheden, terwijl ook het tijdstip van intrede een grote variatie kende. Bovendien bleken ook de gebruikte producten sterke verschillen te tonen. (Foto: Pixabay)

Lees Verder