managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 2nd, 2006

De verkoop van wifi-toestellen is vorig jaar met 116 procent gestegen. Dat blijkt uit een rapport van Infonetics Research. Daarbij werd een omzet gerealiseerd van bijna 100 miljoen. De onderzoekers stellen dat deze evolutie aantoont dat draadloze internetnetwerken binnen de telecomsector aan geloofwaardigheid winnen. Gesteld wordt dat de fabrikanten één na één gsm-toestellen op de markt brengen die zowel op een wifinetwerk thuis of op het werk als op een publieke hotspot kunnen werken. Infonetics Research voorziet voor de volgende jaren telkens een verdubbeling tot verdrievoudiging van de markt. 

Klanten van eBay raken geregeld opgezadeld met namaakproducten. Onderzoekers van de universiteit van Mainz kwamen tot de vaststelling dat veilingen van het parfum Davidoff Cool Water Deep in 84,4 procent van de gevallen rond namaak draaiden. Ze stellen daarbij dat de vervalsingen bijzonder moeilijk te onderscheiden bleken van het origineel, al waren er duidelijk verschillen op het gebied van gewicht, de opdruk en de vorm. Slechts in één geval kwam er een reactie van de gedupeerde koper die een negatieve commentaar schreef. In 99 procent van de gevallen werd er zelfs een positieve waardering meegegeven aan de frauderende verkoper. De onderzoekers wijzen erop dat productpiraterij in bijna elke sector gebeurt, maar dat vooral kleding en parfum ermee te maken hebben.

Mozilla Firefox heeft de grens van 200 miljoen downloads overschreden. De eerste officiële versie van Firefox werd gelanceerd in november 2004 en vorig jaar oktober werd de kaap van de 100 miljoen downloads gehaald. Firefox zou inmiddels een marktaandeel van 12,9 procent hebben veroverd, maar nog ver achter Internet Explorer van Microsoft. Die browser wordt nog altijd door 85,83 procent van de internauten gebruikt om op het internet te surfen, al knabbelt Firefox gestaag aan het marktaandeel van Internet Explorer. Dat heeft onder meer te maken met een grote schare overtuigde volgelingen die een ware promotiecampagne voeren om de browser van Mozilla bij een breder publiek bekend te maken.

Uit het Hermitage in Sint-Petersburg zijn de voorbije jaren 221 waardevolle kunstobjecten verdwenen. Dat is gebleken bij een inventaris die in oktober vorig jaar begon en zopas is afgelopen. Onder meer Russische sieraden en zilver uit de middeleeuwen en de 19de eeuw bleken onvindbaar te zijn. Hermitage-directeur Michail Pjotrovski voerde aan dat de diefstallen nooit hadden kunnen gebeuren zonder de medewerking van Hermitage-personeel. De schade zou ongeveer vier miljoen euro bedragen. Omdat de gestolen objecten in depot lagen, zijn ze ook niet verzekerd. Het Hermitage heeft meer dan drie miljoen kunstobjecten in bezit. Slechts een gedeelte daarvan is elektronisch gecatalogeerd. De collectie omvat ook enkele waardevolle werken van Vlaamse meesters.

De opnamestudio waar ‘Casino Royale’, de nieuwe James Bondfilm, is opgenomen, wordt helemaal heropgebouwd. Bij een brand in de Pinewood Studio’s ging die tijdens het voorbije weekend bij een brand immers helemaal in vlammen op. De restanten van het complex worden volledig opgeruimd, waarna een volledig nieuwe opnamestudio zal worden opgetrokken. Het is niet de eerste keer dat de Pinewood Studio’s, net buiten Londen gelegen, door een brand worden getroffen. In 1984 ging ook al een groot gedeelte van het complex in vlammen op. Het gevrijwaarde gedeelte van de studio’s zou al op enkele dagen tijd weer in gebruik genomen kunnen worden. De studio werd in het verleden ook gebruikt voor opnames van ‘Mission Impossible’ en ‘Charlie and the Chocolate Factory’. De oorzaak van de recente brand is nog onbekend.

De luchtaanvallen van het Israëlische leger op Libanon hebben ook grote gevolgen voor het milieu van de Middellandse Zee. Omdat bij het begin van het conflict de olietanks van een energiecentrale waren getroffen, kwam olie in het zeewater terecht. Die vlek heeft inmiddels een lengte van meer dan honderd kilometer bereikt. Door de gevechten kon onmogelijk begonnen worden met het opruimen van de schade. Inmiddels zijn grote gedeelten van de Libanese stranden vervuild en de vervuiling zet nu ook op richting Syrië. Ook Cyprus en Turkije zouden bedreigd zijn. Dat zou meteen ook de biotoop kunnen aantasten van bedreigde diersoorten, zoals de groene zeeschildpad en de rode tonijn.

Tijdens droogtezomers zorgen extreem lage waterstanden een grote hinderpaal voor de Nederlandse binnenvaart. Een aantal consortia zijn daarom begonnen met de ontwikkeling van lichtgewicht-schepen in aluminium en kunststof. Er zijn volgens de schippersvereniging Schuttevaer onder meer plannen voor de bouw van een schip dat geheel uit kunststof bestaat. Extreem lage waterstanden leidden drie zomers geleden voor een omzetverlies van tien tot twintig procent. Maar er worden voor de toekomst nog meer droogtezomers voorspeld. De Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie (VNSE) ziet daarin de toekomst voor de Nederlandse scheepvaartindustrie. De nieuwe concepten kunnen volgens de organisatie de scheepsbouw terug naar Nederland halen. Nu al wordt met een bovenbouw in aluminium of kunststof vijftien procent gewicht gewonnen.

In bijna zeven op tien gezinnen bepaalt de moeder wat er bij het avondeten op tafel komt. Dat blijkt uit een onderzoek van het marketingbureau IPM Kidwise. De vader heeft slechts in vijf procent van de gezinnen een doorslaggevende stem, terwijl in 22 procent het avondmenu het gevolg is van een gezamenlijke beslissing. Bij tussendoortjes is de moeder in 44 procent bepalend, terwijl de vader slechts in 3 procent van de gezinnen daarover beslist. In 9 procent van de gezinnen wordt die beslissing genomen door de kinderen, terwijl in 44 procent van de gevallen het tussendoortje gezamenlijk wordt bepaald.

Het Britse model Kate Moss is door het magazine Vanity Fair verkozen tot best geklede persoon van het jaar. Kate Moss (32) gaat onder meer George Clooney, Oprah Winfrey, Renee Zellweger, Gwen Stefani, Condoleezza Rice, Sofia Coppola, de Britse prins William en koningin Rania van Jordanië vooraf. Vorig jaar werd Kate Moss ook door het Britse magazine Glamour verkozen tot best geklede vrouw van de wereld. Vorig jaar leek het nog afgelopen te zijn met de carrière van het Britse model, nadat een fotograaf erin geslaagd was foto’s te nemen van een cocaïne snuivende Moss. Enkele adverteerders zegden hun contract met het model op, maar sommigen zijn inmiddels al op die beslissing teruggekomen of zijn vervangen door anderen.

Zoals verwacht werd, heeft een Russische rechtbank het olieconcern Yukos failliet verklaard. De crediteuren hadden eerder een herstructureringsplan van het olieconcern verworpen en een faillissement gevraagd omdat het bedrijf niet is staat was om zijn schulden binnen de wettelijke termijn af te lossen. Die schulden bestonden vooral uit achterstallige belastingen aan de Russische staat, volgens velen een manoeuvre van de Russische overheid om Yukos-topman Michail Chodorkovski te straffen voor zijn politieke ambities en verzet tegen de Russische president Wladimir Putin. Chodorkovski werd eerder al tot een gevangenisstraf veroordeeld wegens fraude en belastingontduiking. Yukos gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het merendeel van de Yukos-activa zijn nu in handen van het staatsbedrijf Rosneft.

Meer Nieuws