managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Amerikanen vullen banden met stikstof

Posted by managing21 on augustus 1st, 2006

Amerikaanse automobilisten vullen hun banden steeds meer met stikstof dan met gewone lucht. Daarmee hopen ze het brandstofverbruik van hun auto’s te beperken. Stikstof zou immers talrijke voordelen bieden tegenover gewone lucht. Een geregelde controle van de bandendruk blijft echter nog altijd de ideale manier om brandstof te besparen.

“Banden met stikstof worden al gebruikt in de NASCAR-autoraces, grote trucks, vliegtuigen en de space shuttles,” geeft het persbureau Associated Press aan. “Maar steeds meer gewone automobilisten schakelen nu eveneens over op het gebruik van stikstof.” Dat zou volgens sommigen de actieradius van het voertuig verlengen met vijf kilometer per tien liter.

De winst zou te maken hebben met een langer bewaren van de bandenspanning en een grotere weerstand tegen temperatuurverhogingen, vooral op warme zomerdagen. In de Verenigde Staten biedt minder dan tien bandendealers stikstof aan. Het oppompen van de banden met stikstof kost meestal twee tot vijf dollar per beurt.

Critici zien geen voordeel in banden met pure stikstof, aangezien de buitenlucht al voor 78 procent bestaat uit stikstof. “De verschillen zijn weliswaar klein, maar heel belangrijk,” vertelt Steve McGrath, onderdirecteur marketing van producent Tire Warehouse. “Stikstof-moleculen zijn groter dan zuurstof-molecules, zodat het stikstof langzamer uit de banden ontsnapt dan lucht.”

Daarnaast is stikstof volgens McGrath beter bestand tegen warmte dan lucht, die vochtigheid omvat. “Bovendien reduceert stikstof de oxydatie, die de band van binnenuit kan beschadigen,” voegt hij er aan toe. “Bovendien is stikstof een inert gas en heeft dus geen nadelige gevolgen op het gebied van veiligheid of milieu.”

Stikstof is volgens McGrath ook bijzonder nuttig voor voertuigen die uitgerust zijn met een systeem dat de bandenspanning controleert. “Dergelijke systemen zijn heel gevoelig voor de veranderingen van druk,” stipt hij aan. Het Amerikaanse ministerie van energie stelt echter dat een juiste bandendruk nog altijd de beste manier is om energie te besparen. Daardoor kan de afgelegde afstand per tankbeurt met 3,3 procent verlengd worden.