managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kernafval wordt onschuldig product

Posted by managing21 on augustus 2nd, 2006

Een groep Duitse wetenschappers is ervan overtuigd een middel gevonden te hebben om de afbraak van radioactief afval spectaculair te versnellen. Volgens hen zou het afval in een periode van amper enkele tientallen jaren kunnen herleid worden tot compleet schadeloos materiaal. Dat zou het meteen overbodig maken om kernafval op te bergen in ondergrondse opslagplaatsen, een bijzonder duur en politiek moeilijk proces.

Onderzoekers van de Ruhr-universiteit in Bochum stellen dat de halveringstijd van een alfastralen-bron drastisch kan teruggebracht worden door het radioactieve materiaal te vatten in een metaal en het geheel vervolgens af te koelen tot enkele graden kelvin. Het team onderzoekers onder leiding van Claus Rolfs experimenteert nu met de halveringstijd van radium-226, een gevaarlijk bestanddeel van nucleair afval.

Radium-226 heeft een halveringstijd van 1.600 jaar, maar de Duitse wetenschappers menen dat ze dat kunnen terugbrengen tot nauwelijks één jaar of maximaal een eeuw. “Voor andere radioactieve producten zouden volgens hen gelijkaardige resultaten bereikt kunnen worden,” aldus het magazine PhysicsWeb. “Daardoor kan het probleem van nucleair afval opgelost worden binnen de levenscyclus van diegene die het vervaardigd hebben en moeten we onze nakomelingen niet opzadelen met de gevolgen van onze levenswijze.”

Claus Rolfs geeft toe dat er nog heel wat onderzoek moet gedaan worden om dit idee in een praktische toepassing te gieten, maar volgens hem zijn er wellicht geen onoverkomelijke technische hindernissen. Maar andere wetenschappers hebben grote twijfels over het procédé. Nick Stone, gewezen kernfisicus aan de universiteit van Oxford, voert aan dat dergelijke mogelijkheden al zijn onderzocht zonder dat er positieve resultaten werden geboekt.