managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Kunstmest achter slot en grendel

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2006

De Britse overheid heeft boeren de raad gegeven hun kunstmest achter slot en grendel te bewaren. Die maatregel is volgens Britse terrorismebestrijders nodig om te beletten dat de producten in handen vallen van criminelen. Kunstmest kan immers gebruikt worden om bommen te maken.

Groot-Brittannië is de grootste verbruiker van kunstmest op basis van ammoniumnitraat. Juist dat product is geschikt voor het maken van explosieven. Het Britse National Counter Terrorism Security Office stelt dan ook dat boeren kunstmest niet zouden mogen bewaren op plaatsen waar vreemden bij kunnen en bijvoorbeeld ook geen zakken met kunstmest op hun akkers mogen achterlaten.

Het is in Groot-Brittannië bijzonder moeilijk om als niet-landbouwer kunstmest te kopen. De producenten hebben immers afgesproken om verdachte verkopen te melden. Dat kan volgens de Britse veiligheidsdienst tot gevolg hebben dat criminelen er op een andere manier aan proberen te komen. Het is ook relatief eenvoudig om een bom te maken op basis van ammoniumnitraat, gemengd met suiker of brandstof.

Dat bewees onder meer Timothy McVeigh, die de bomaanslag op de Alfred P. Murrah-building in Oklahoma City (1995) pleegde. Kunstmest was ook de basis van de bommen die gebruikt werden bij de aanslagen in Manchester (1996), het Britse consulaat in Turkije (2003) en in Bombay (2006).