managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Absoluut gsm-verbod in de auto

Posted by managing21 on augustus 3rd, 2006

Handsfree bellen achter het stuur van de auto is net zo gevaarlijk als bellen met het gsm-toestel in de hand. De zegt de Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De organisatie stuurt dan ook aan op een absoluut belverbod achter het stuur.

Het mobiel bellen zou volgens de SWOV in Nederland jaarlijks 600 verkeersslachtoffers maken. Er wordt op gewezen dat uit onderzoek is gebleken dat bestuurders die tijdens het rijden een telefoongesprek voeren, vier keer zoveel kans lopen op een ongeval. “Het mobiel bellen leidt de aandacht van de bestuurder immers af van het verkeer,” aldus de organisatie.

Die verstrooidheid is volgens de SWOV niet alleen te wijten aan het hanteren van het gsm-toestel, maar vooral aan het voeren van het gesprek zelf. “De bestuurder let minder goed op, reageert trager en neemt meer risicovolle beslissingen,” voert de organisatie aan. De SWOV wil meer onderzoek om de gevaren van mobiel bellen tijdens het rijden preciezer vast te stellen.

Ook wil de SWOV onderzoek naar het mobiele telefoongebruik bij fietsers en voetgangers.