managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Bedrijven moeten downloads verbieden

Posted by managing21 on augustus 4th, 2006

De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Stichting Brein wil dat werkgevers hun personeel verbieden gebruik te maken van programma’s waarmee muziek, films en computerspellen illegaal kunnen uitgewisseld worden. Brein stelt dat de werknemers daarbij de capaciteit en veiligheid van computernetwerken in gevaar brengen.

Stichting Brein stelt dat mensen steeds vaker op hun werkplek muziek, films en software delen met andere internetgebruikers. “Het aanbieden van auteursrechtelijk beschermde muziek, films en software door werknemers is niet alleen verboden, maar het kan ook gevaarlijk zijn,” aldus de organisatie. “Netwerken worden door het uitwisselen gemakkelijker getroffen door computervirussen en ze zijn gemakkelijker binnen te dringen voor hackers.”

De organisatie stelt vaak van werkgevers te horen dat het downloaden door medewerkers voor capaciteitsproblemen zorgt. “Dat kost de bedrijven handenvol geld,” wordt eraan toegevoegd. Stiching Brein stelt dat internetpiraterij in alle mogelijke bedrijven gebeurt. Vorig jaar werden bij een Nederlandse bank werknemers ontslagen om ze op grote schaal zaten te downloaden.

Muziekwinkels hadden bij Stichting Brein geklaagd over teruglopende cd-verkopen omdat personeel van bedrijven hun collega’s massaal van gratis muziek voorzien.