managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ford overweegt dan toch Jaguar-verkoop

Posted by managing21 on augustus 4th, 2006

De Amerikaanse autoconstructeur Ford gaat nu toch onderzoeken of er een mogelijke partner of overnemer kan gevonden worden voor zijn Britse dochter Jaguar. Die maakt immers al jaren verlies en Ford werkt aan een herstructureringsprogramma om zijn eigen verlies weer weg te werken.

Ford maakte bekend investeringsbankier Kenneth Leet, die in het verleden al fusies heeft begeleid in opdracht van de Amerikaanse bank Goldman Sachs, te hebben ingehuurd om een mogelijke verkoop van Jaguar te onderzoeken. Het Britse luxemerk is immers mee verantwoordelijk voor het verlies dat Ford de jongste tijd maakt.

Jaguar werd in 1989 door Ford aangekocht voor een bedrag van 2,6 miljard dollar. De Amerikaanse constructeur bracht het merk onder in zijn Premier Automotive Group, waartoe verder ook Volvo, Land Rover en Aston Martin behoren. Dat departement doet het allesbehalve goed en droeg bij Ford ook tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in belangrijke mate bij tot een verlies van 254 miljoen dollar.

Jaguar heeft Ford nog nooit winst opgeleverd. Vorig jaar werd Ford benaderd door Carlos Ghosn, de topman van Renault-Nissan, voor een eventuele overname van het Britse merkt. Renault-Nissan is immers op zoek naar een merk uit een hoger marktsegment, een sector waarin de Frans-Japanse groep niet is vertegenwoordigd. Ford sloeg het aanbod toen categorisch af.