managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Protest tegen langste brug van Zuid-Amerika

Posted by managing21 on augustus 5th, 2006

Chili wil een brug bouwen tussen het vasteland en het eiland Chiloé (Patagonië). Een buitenlands consortium wil in de bouw van de 2,5 kilometer lange brug 650 miljoen dollar investeren. Dat moet volgens de regering toerisme en welvaart naar het eiland brengen, maar vele bewoners vrezen dat het unieke karakter van hun eiland daardoor zal verloren gaan.

De brug over het Chacao-kanaal zou de langste worden van Zuid-Amerika. “Toeristen genieten van de overtocht met de veerboot naar Chiloé en ze vinden onze levensstijl rustig en onze steden veilig,” vertelde Pablo Ossio Muñoz, de burgemeester van het stadje Ancud, aan The New York Times. “Maar voor de bewoners is het isolement verstikkend. Wij willen mee profiteren van de modernisering die in de rest van Chili plaatsvindt. Een brug is de beste manier om daarbij aan te sluiten.’

Tegenstanders menen echter dat de brug het unieke karakter van Chiloé zal vernietigen. Volgens hen zullen verderfelijke invloeden van buitenaf en vooral plunderende multinationals over de brug het eiland binnendringen. De bossen en zeebodem, rijk aan oesters, mosselen, sint-jakobsschelpen en andere zeevruchten, hebben de voorbije jaren al investeerders van het vasteland en buitenland aangetrokken.

Dat zorgde voor veel banen, maar tot ontzetting van de eilandbewoners zorgde dit ook voor een lobby voor een betere verbinding met het continent. Een consortium van Duitse, Franse, Amerikaanse en Chileense bedrijven wil 650 miljoen dollar investeren in een 2,5 kilometer lange brug. In ruil daarvoor zouden zij een dertig jaar durende concessie krijgen om de brug via tolheffing uit te baten.

Toen Chili in het begin van de 19de eeuw in opstand kwam tegen de Spaanse kolonisten, bleef Chiloé trouw aan de Spaanse koning. Nadat Chili in 1810 de onafhankelijkheid uitriep, bleef Chiloé nog zestien jaar de laatste Spaanse voorpost van Zuid-Amerika. De Chileense regering zag in het ontrouwe en afgelegen eiland daarna een geschikte plek om opstandige elementen heen te sturen.

De dichter Eusebio Lillo, auteur van Chili’s volkslied, werd na een verloren politieke strijd in 1851 naar Chiloé verbannen. In de jaren 1970 verdwenen politieke tegenstanders van dictator Augusto Pinochet naar Chiloé.