managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Checkpoint Charlie herdenkt 45 jaar Berlijnse Muur

Posted by managing21 on augustus 5th, 2006

Bij het voormalige Checkpoint Charlie in Berlijn is een openlucht-fototentoonstelling over de wereldberoemde grensovergang geopend. De 175 afbeeldingen tonen de geschiedenis van de internationale doorlaatpost in de Berlijnse Muur. De opening komt ruim een week voor de officiële herdenking van de bouw van de Berlijnse Muur 45 jaar geleden.

Het communistische regime van de DDR grendelde op 13 augustus 1961 het eigen land af van West-Berlijn en de Bondsrepubliek. Checkpoint Charlie was de ontrolepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector bij de doorgang in de Friedrichstraße. Omdat dit de derde doorgang was op de grens tussen West-Duitsland en de DDR, werd de post Charlie genoemd, naar de derde letter van het militaire spellingsalfabet.

Checkpoint Alpha lag bij de grensovergang bij Helmstedt op de zonegrens tussen de Bondsrepubliek en de DDR. Checkpoint Bravo was gesitueerd bij de oprit van de autosnelweg nabij Dreilinden, op de grens tussen Berlijn en Potsdam. Alpha en Bravo lagen aan de zogenaamde Transit-Autobahnen – de enige wegverbindingen tussen West-Berlijn en de Bondsrepubliek.

Checkpoint Charlie was de enige controlepost waar buitenlanders over de weg Oost-Berlijn konden binnentreden. Met het openbaar vervoer was het nabijgelegen Bahnhof Friedrichstraße de enige mogelijkheid. Kort na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd ook Checkpoint Charlie opgeheven. Na de afbraak van de Muur werd het Checkpoint met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven. In 2000 werd een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje opgericht.