managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Britten hangen das aan de haak

Posted by managing21 on augustus 7th, 2006

Britse bedrijven gooien steeds meer de ooit zo strikte dress-code over boord. Dat blijkt uit een onderzoek van het wervingsbureau Peninsula. Negen op tien Britse ondernemingen zouden het dragen van de das al niet meer verplichten. De koerswijziging blijkt bovendien een positieve weerslag te hebben op de productiviteit.

De krant The Independent stelt dat er bij de Britse bedrijven duidelijk een cultuurverandering bezig is. Opgemerkt wordt dat zelfs de grootste ondernemingen het verplicht dragen van een das hebben afgeschaft. Nog amper één op tien bedrijven eist nog langer dat werknemers op kantoor een das dragen.

Alleen bij bijzondere gelegenheden zou alsnog naar een das gegrepen worden. Daardoor heeft het kledingstuk volgens sommigen een nieuwe status gekregen. “Een das betekent voortaan dat er serieus zaken wordt gedaan,” vertelde Dylan Jones, uitgever van het mannenblad GQ.

Het afschaffen van de strikte dress-code zou de Britse bedrijven een grotere productiviteit bezorgen. Vier op vijf bedrijven vertelden aan Peninsula dat hun werknemers zonder dress-code beter presteren. Dat heeft volgens The Independent wellicht te maken met het feit dat de werknemers zich meer ontspannen voelen in een vrijere kleding.

Volgens Peninsula-topman Peter Done heeft de casual friday, enkele jaren geleden overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, de versoepeling van de Britse kledingnormen ingeluid. Tijdens de hittegolf van vorige maand lieten sommige directies zelfs toe dat hun werknemers op sandalen en in korte broek naar het werk kwamen.