managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on augustus 8th, 2006

De Amerikaanse lifestylegoeroe Martha Stewart heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Stewart betaalt 195.000 dollar (152.000 euro) en koopt daarmee vervolging wegens handel met voorkennis af. Dit heeft de SEC (Securities and Exchange Commission) maandag bekendgemaakt. De Amerikaanse beroemdheid, bekend van tv-programma’s en tijdschriften over huis- en tuininrichting, werd in 2004 al veroordeeld vanwege leugens over een aandelenverkoop uit december 2001. Stewart zat daarvoor een gevangenisstraf van vijf maanden uit en kreeg ook vijf maanden huisarrest. De zaak trok wereldwijd veel aandacht. De gewraakte transactie betrof aandelen ImClone Systems, dat werd geleid door een bekende van Stewart. De topvrouw werd ervan beschuldigd op de hoogte te zijn geweest van aankomend slecht nieuws van het biotechnologiebedrijf. Stewart heeft met de SEC afgesproken de komende vijf jaar geen directeursfunctie te vervullen bij een beursgenoteerde onderneming. Haar aandelenhandelaar, Peter Bacanovic, koopt voor 75.000 dollar verdere strafvervolging af.

Elevation Partners, de investeringsmaatschappij waarin U2-zanger Bono participeert, heeft een minderheidsbelang gekocht in Forbes Media. Het uitgeversbedrijf, bekend van zakenblad Forbes, hoopt daardoor versneld verder te kunnen groeien. Forbes wilde maandag niet zeggen hoeveel Elevation Partners investeert. De nieuwe partner beheert een vermogen van in totaal 1,9 miljard dollar, dat bedoeld is om in nieuwe media te steken. Behalve Bono participeren voormalige toplieden uit het bedrijfsleven, zoals Fred Anderson (ex-Apple) en John Riccitiello (Electronic Arts), in de investeringsmaatschappij.

Het Russische Alrosa heeft tijdens een veiling in Moskou voor 28 miljoen dollar (21,7 miljoen euro) aan ruwe diamanten verkocht. De veiling duurde de hele maand juli en werd samen met de Russische Kamer voor Diamanten georganiseerd. Alrosa heeft een monopoliepositie in de Russische diamantbranche en is goed voor 23 procent van de wereldwijde productie van ongeslepen stenen. In 2005 verkocht het bedrijf voor 3 miljard dollar aan ruwe diamanten. Er kwamen 44 diamantbedrijven uit onder meer België, Israël, China, India, Japan, Rusland en de Verenigde Staten op de veiling af. In totaal ging 21.600 karaat onder de hamer. De grootste geveilde steen had een waarde van 100 karaat.

De Japanse autobouwers hebben voor de eerste keer in de geschiedenis meer auto’s in hun buitenlandse fabrieken gebouwd dan in hun thuisland. Dat blijkt uit een rapport van de Japan Automobile Manufacturers Association. De autoproducenten vervaardigden het voorbije jaar 10,93 miljoen auto’s buiten Japan, terwijl de thuismarkt een productie van 10,89 miljoen eenheden haalde. Het rapport geeft nog eens aan dat de Japanners succesvolle internationale autobouwers zijn met een wereldwijd aansprekend modellengamma. De trend om auto’s dichter bij de kopers te produceren is nu al enkele decennia aan de gang.

De Amerikaanse internetprovider AOL ligt onder vuur omdat hij de zoektermen van zowat 650.000 surfers publiceerde. AOL (America Online) maakte de zoekinformatie – een bestand van ongeveer 400 megabyte – beschikbaar via http://reseach.aol.com , een website die bedoeld is voor mensen die onderzoek doen naar het online gedrag van surfers. Na enkele uren werd het bestand er weer afgehaald, klaarblijkelijk als reactie op boze commentaren van tientallen Amerikaanse bloggers. Volgens hen heeft AOL op een grove manier de privacy van zijn klanten geschonden. Sommigen riepen al meteen op tot een boycot van het internetbedrijf. De gewraakte lijst bevat zowat 20 miljoen zoektermen die tussen maart en mei van dit jaar werden ingegeven door zo’n 650.000 gebruikers van AOL. Behalve de zoektermen zelf bevat ze ook informatie over de zoekresultaten en hoe gebruikers daarmee omgingen.

De Britse overheid is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij KBR, een filiaal van de Amerikaanse oliegigant Halliburton. Het bedrijf wordt ervan verdacht smeergeld te hebben betaald om een miljardencontract voor een gasfabriek in Nigeria in handen te krijgen. De huidige vicepresident Dick Cheney was topman van Halliburton tijdens een deel van de periode waarnaar onderzoek wordt gedaan. Halliburton is op dit moment tevens de voornaamste wapenleverancier voor het Amerikaanse leger in Irak. De Britse Serious Fraud Office (SFO) heeft doorzoekingen gedaan in kantoren en woningen in verband met het onderzoek tegen KBR, dat volgens de krant sinds maart loopt. Het bedrijf wordt ervan verdacht in totaal ruim 170 miljoen dollar (132,6 miljoen euro) aan smeergeld te hebben betaald. Er zijn personen in de Verenigde Staten, Frankrijk en Nigeria bij betrokken, zo luidt het.

De Britse vastgoedinvesteerder Electra Private Equity (EPE) wil zijn Duitse warenhuisketen verkopen. De groep zou al enige tijd op zoek zijn naar een koper, maar het zou niet gemakkelijk zijn om geïnteresseerden te vinden voor de discount-keten. Onder meer de Amerikaanse investeerder Blackstone zou afgehaakt hebben. De vraagprijs zou op 200 miljoen euro loggen. Volgens insiders moet tot 2008 minimaal 70 miljoen euro worden geïnvesteerd in de keten om de verliezen te dekken en noodzakelijke investeringen te financieren. Daarnaast moet ongeveer een kwart van de 330 winkels in Duitsland gesloten worden om het concern weer winstgevend te maken. Het bedrijf voert een te divers en weinig herkenbaar assortiment en heeft het moeilijk een goede positie in de markt te vinden. Ook zijn er te veel te kleine vestigingen. Als mogelijke koper wordt nu vastgoedinvesteerder Cerberus genoemd, dat onder meer belangen heeft in sportfabrikant Fila, luchtvaartmaatschappij Air Canada en de autoverhuurbedrijven Alamo en National.

Steeds meer dertigers bezoeken de dokter met gehoorklachten. Dit schrijft de Nederlandse krant Telegraaf op basis van gesprekken met specialisten. Jaarlijks zouden ongeveer twintigduizend nieuwe slechthorende dertigers zich melden bij specialisten, die constateren dat de gehoorschade onherstelbaar is. Zij zouden de schade hebben opgelopen door het jarenlange gebruik van een walkman. Verwacht wordt dat er over tien jaar nog meer jonge mensen zullen zijn met gehoorproblemen. Het gaat dan om de generatie die nu muziek luisteren met de iPod- en mp3-spelers, schrijft de krant op basis van gesprekken met specialisten. De huidige muziekspelers kunnen tot 130 decibel onvervormd geluid weergeven. Volgens de krant loopt iemand die vijf minuten naar dit geluidsniveau luistert kans op beschadiging.

De verkoop van BMW is in juli voor het eerst in 2,5 jaar gedaald, als gevolg van de dalende vraag naar 4×4’s en Mini’s.Het aantal leveringen van BMW’s, Rolls-Royces en Mini’s daalde in juli 7 procent tot 102.452 verkochte voertuigen, zo maakte Bayerische Motoren Werke maandag bekend. BMW verwijst naar de sterke prestaties in juli 2005 en de verandering van model. De laatse daling in afzet dateert van januari 2004. De verkoop van de X5 terreinwagen zakte 37 procent, de verkoop van de X3 daalde 19 procent. De X3 krijgt in september een nieuwe versie. Ook de X5 wordt in het nieuw gestoken.

Mannen slaan veeleer reclamespots op de televisie over dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van Roper Reports. Van de dvd-recordereigenaars zei 65 procent van de mannen dat ze tv-reclame overslaan, 56 procent van de vrouwen zei dat zij de commercials doorspoelen. In hetzelfde onderzoek een jaar geleden zei 21 procent van de mannen dat ze het apparaat gebruikten om reclamefilmjes te kunnen overslaan, tegenover 10 procent van de vrouwen. Eén op vijf vrouwelijke dvd-recorderbezitters vindt het niet storend tv-reclame te bekijken en 18 procent van de vrouwen zegt dat ze de spots niet skippen, maar ook niet bekijken. John Bishop, consultant bij GfK Roper Consulting, benadrukte dat vrouwen die tijd waarschijnlijk gebruiken om andere dingen te doen, zoals een tijdschrift lezen.

Meer Nieuws