managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Europa heeft vierendertig klimaatneutrale luchthavens

Posted by managing21 on juli 8th, 2018

De luchthavens Brussels Airport in België, London-Stansted in Engeland en Roma-Ciampino en Aeroporto di Venezia-Treviso in Italië hebben een klimaatneutrale status gewonnen. Dat heeft de Airports Council International (ACI) benadrukt. In totaal kunnen in Europa inmiddels honderddrieëndertig luchthavens worden geregistreerd in één van de vier klimaatniveau’s van de Airport Carbon Accreditation. Een statuut van koolstofneutraliteit onder de Airport Carbon Accreditation betekent dat een luchthaven de uitstoot onder zijn directe controle zoveel mogelijk heeft verminderd en de resterende emissies heeft gecompenseerd.

“We zijn verheugd de certificering van vier nieuwe uitstootneutrale luchthavens in drie Europese landen te kunnen aankondigen,” benadrukte Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe. “In totaal hebben we nu honderddrieëndertig luchthavens die deelnemen aan de Airport Carbon Accreditation. Deze luchthavens verwelkomen meer dan 65 procent van het Europese passagiersvervoer door de lucht. De voorbije twaalf maanden zijn de geaccrediteerde luchthavens in Europa erin gelukt gezamenlijk de uitstoot van koolstofdioxide onder hun directe controle met 163.277 ton te verminderen. Dat is een vermindering met 7,6 procent.”

De Europese luchthavenindustrie heeft zich vorig jaar geëngageerd om tegen het einde van het volgende decennium honderd koolstofneutrale luchthavens te hebben. Met deze nieuwe toevoegingen beschikt Europa inmiddels over vierendertig luchthavens die het hoogste niveau van klimaatneutraliteit hebben bereikt. “Het is hartverwarmend te kunnen vaststellen welke inspanningen de Europese luchthavenindustrie doet om zijn belofte over klimaatneutraliteit in te vullen,” zegt Niclas Svenningsen, hoofd van het Climate Neutral Now Initiative van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).

De Europese luchthavensector heeft beloofd om tegen eind volgend decennium honderd klimaatneutrale locaties te kunnen tellen. Met de nieuwe toevoegingen is volgens Svenningsen al één derde van die belofte ingevuld. “Luchthavens vormen slechts één onderdeel van de luchtvaartindustrie, maar ze hebben een krachtige boodschap verstuurd,” benadrukt hij.

Lees Verder