managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Nieuwsoverzicht

Posted by managing21 on juni 7th, 2006

De Amerikaanse regering is bereid Iran op beperkte schaal uranium te laten verrijken. Dat meldde The Washington Post woensdag. Voorwaarde is wel dat Teheran zijn huidige nucleaire werk stopt tot de Verenigde Naties hebben vastgesteld dat het nucleaire programma slechts vreedzame doeleinden heeft. Ook moeten de Iraniërs de Amerikanen ervan overtuigen dat ze geen kernwapen nastreven. De krant baseert zich op Amerikaanse en Europese bronnen. Het Witte Huis wil over het onderwerp niets kwijt. Tot dusver wilde Washington met alle macht voorkomen dat Iran technologie in handen kreeg die gebruikt zou kunnen worden voor de ontwikkeling van een atoomwapen. “Wat wij nu zeggen is dat op de lange termijn, als zij het vertrouwen herstellen, dit Iraanse regime uranium mag verrijken,” aldus een Amerikaanse functionaris. De buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, overhandigde dinsdag Iran een internationaal voorstel dat Teheran moet stimuleren open kaart te spelen over zijn nucleair programma. Het voorstel stelt onder meer dat de VS direct met Iran gaan overleggen als het zijn uraniumverrijking opschort. Verder belooft het plan Europese hulp bij de bouw van lichtwaterreactoren en diverse handelsvoordelen voor de islamitische republiek.

Argentinië heeft begin mei het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag gevraagd zich uit te spreken over de rechtmatigheid van de bouw van twee grote papierfabrieken in Uruguay langs de gelijknamige grensrivier. Omdat in Argentijnse ogen vanwege de vervuiling door de fabrieken haast is geboden, zou het ICJ volgens Buenos Aires allereerst moeten opdragen dat de bouwwerkzaamheden onmiddellijk worden stilgelegd. Donderdag en vrijdag zijn er in het Vredespaleis openbare hoorzittingen over deze eis. De Argentijnse autoriteiten stellen dat de sterk vervuilende industrie daar nooit had mogen worden gevestigd. Uruguay had krachtens een samenwerkingsverdrag uit 1975 over het gebruik van de rivier de Uruguay, nooit eenzijdig mogen besluiten de fabrieken te laten bouwen. Volgens de plannen gaan een Finse en een Spaanse fabriek er anderhalf miljoen ton papier per jaar maken. Dat is twee keer zo veel als het dozijn Argentijnse papierfabrieken bij elkaar produceert.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie stelt voor om een soort bestemmingsplan voor de Europese zeeën te maken. Landen moeten daartoe met elkaar overleggen over de aanleg van pijplijnen, windmolens of de bepaling van scheepsroutes of visgronden. Barroso presenteerde daartoe woensdag in Brussel een discussiestuk. “Nu de economische activiteiten steeds verder uit de kust plaats vinden, komt het vaker in internationale wateren terecht. De EU en de lidstaten moeten de leiding nemen om zeker stellen dat alles daar in elkaar past,” zo staat te lezen in het rapport. Het rapport van Barroso bepleit verder veel meer aandacht en waardering voor de zeeën en het gebruik daarvan. “Het imago van de scheepvaart is serieus beschadigd door ongelukken met olietankers. Maar duidelijke verbeteringen in de veiligheid sindsdien zijn sinds ongemerkt gebleven,” aldus het rapport. “Het is dus nodig om het publieke beter te informeren over maritieme zaken.”

In Indonesië is woensdag voor de tweede keer de lokale versie van het Amerikaanse bloottijdschrift Playboy verschenen. De publicatie was eerder uitgesteld uit veiligheidsoverwegingen. De eerste editie in april vloog de winkels uit, ondanks het feit dat de playmates niet naakt op de foto’s staan. Nadat de eerste Playboy was verschenen, werd de redactie aangevallen door honderden woedende moslims. Zij sloegen het kantoor kort en klein. Het tijdschrift heeft nu zijn hoofdkwartier gevestigd op het voornamelijk door hindoes bewoonde eiland Bali. In de nieuwe Playboy zijn verscheidene pagina’s blank gelaten. Hier hadden advertenties moeten staan van bedrijven die er na bedreigingen van afzagen, aldus Playboy.

Chinese ingenieurs hebben dinsdag met een serie grote explosies een tijdelijke waterkering in de rivier Yangtze opgeblazen. De constructie was bedoeld om het water weg te houden tijdens de intussen afgeronde bouw van de hoofdconstructie van de Drieklovendam. De dam is ’s wereld grootste project voor de winning van stroom door waterkracht. Volgens Chinese media werd de tijdelijke dam weggeblazen met een hoeveelheid explosieven die genoeg zou zijn om vierhonderd gebouwen van tien verdiepingen te slechten. De hele operatie duurde welgeteld twaalf seconden. De werkzaamheden aan de Drieklovendam liggen bijna twee jaar voor op schema. Het duurt evenwel nog twee jaar voordat alle 26 generatoren zijn gebouwd. In 2009 moet het werk helemaal af zijn. De dam is ook bedoeld om het waterpeil beter te reguleren, waardoor overstromingen voortaan voorkomen kunnen worden. Het werk aan de dam begon in 1993.

De Wereldbank heeft een betaling van 7,6 miljoen dollar aan Cambodja opgeschort. De projecten waarvoor het geld was bestemd, blijken te worden geplaagd door corruptie. De ontwikkelingsbank wil dat de regering in Phnom Penh geld terugbetaalt dat in verkeerde handen terecht is gekomen. Uit onderzoek van de bank is gebleken dat er bij aanbestedingen op het gebied van infrastructuur, watervoorziening en sanitatie sprake is geweest van fraude. Cambodja is een van de armste landen ter wereld en staat bekend als zeer corrupt. De Wereldbank is de laatste tijd actief bezig landen aan te pakken die zich niet aan de regels houden.

De Chinese autoriteiten hebben de internationale versie van de zoekmachine Google geblokkeerd. Dat heeft de mediawaakhond Reporters Without Borders woensdag gemeld.Alleen de door Peking erkende versie Google.cn mag in China worden bekeken. Google zegt de zaak in onderzoek te hebben. Reporters Without Borders zegt er in een verklaring niet van op te kijken dat Google.com niet meer beschikbaar is. De Amerikaanse zoekmachine sloot in januari een omstreden overeenkomst met de Chinese autoriteiten om een gefilterde versie van Google te lanceren. De kritiek luidde dat Google zijn democratische principes liet varen en voorrang gaf aan commerciële doelen.Wie met Google.cn zoekt, moet het zonder informatie doen op het gebied van mensenrechten en de kwestie Tibet. Ook de Google-diensten Google News en Google Mail zijn niet meer toegankelijk in China. Volgens Reporters Without Borders heeft China ook software onbruikbaar gemaakt die bedoeld is om de censuurmaatregelen te omzeilen.

België kan zonder meer uit kernenergie stappen en tegelijk zijn CO2-uitstoot reduceren. Dat blijkt uit een studie van het Duitse Zentrum für Luft- und Raumfahrt (LRD) in opdracht van Greenpeace. De regeringen van ons land moeten dan wel resoluut kiezen voor meer energie-effeciëntie en de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. Volgens de onderzoekers kunnen hernieuwbare energiebronnen (windenergie, biomassa…) in België tegen 2050 instaan voor 65 procent van de elektriciteitsproductie. Bovendien kunnen we tegen die tijd ook de totale vraag naar energie verminderen, zonder aan comfort in te boeten, zo blijkt uit de studie. “Een duurzaam energiescenario heeft niet alleen ecologische, maar ook economische en sociale voordelen,” meent Stefan Kronshage van het LRD. “De kostprijs van fossiele brandstoffen zal immers almaar toenemen, terwijl de kostprijs van hernieuwbare energie zal dalen. Bovendien kunnen in de sector van hernieuwbare energie heel wat jobs gecreëerd worden.”

Er bestaan plannen om in de Limburgse mijnstreek een toren van 600 meter hoog te bouwen. Bovenaan zou een gigantische windmolen komen. Volgens de Mechelse initiatiefnemers Gaston Kuyckx en architect Jos Serneels zou de constructie werk kunnen verschaffen aan duizenden mensen. De plannen zijn overgemaakt aan de Limburgse provinciegouverneur Steve Stevaert. De twee initiatiefnemers willen met het project een monument van de mijnstreek maken waar heel de wereld naar wil komen kijken. De toren moet een symbool worden voor het opwekken van alternatieve energie als opvolger van de steenkoolindustrie. De windmolens die vandaag gebouwd worden, zijn volgens het tweetal eigenlijk niet rendabel omdat ze geen opslagcapaciteit hebben. Veel energie gaat gewoon verloren. Serneels en Kuyckx stellen dat de universiteit van Diepenbeek zich moet richten op alternatieve energie en stabiliteit, zoals Leuven zich in elektronica zou kunnen richten en Gent op biotechnologie. De toren zou meteen de hoogste van heel Europa worden en dus ook een toeristische aantrekkingspool worden.

Het biotechnologiebedrijf Galapagos gaat samen met de Britse farmaspecialist GlaxoSmithKline (GSK) een geneesmiddel ontwikkelen tegen artrose. De samenwerking geldt voor een periode van zeven jaar. Galapagos krijgt een basisbedrag van vier miljoen euro om SSK toegang te verlenen tot zijn technologie. Indien twee potentiële geneesmiddelen met succes ontwikkeld kunnen worden, kan Galapagos in totaal 130 miljoen euro opstrijken. De samenwerking zou ook voor een gevoelige personeelsuitbreiding moeten kunnen zorgen. Op dit ogenblik telt het bedrijf uit Mechelen 220 medewerkers. Daar zouden enkele tientallen biotechnici en medische specialisten bijkomen. De 130 miljoen euro wordt in schijven overgemaakt, naarmate de ontwikkeling van de geneesmiddelen vordert.