managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Loopt computertijdperk op zijn laatste benen?

Posted by managing21 on augustus 11th, 2006

De personal computer viert morgen zijn 25ste verjaardag. Op 12 augustus 1981 werd immers de geboorte aangekondigd van de IBM 5150. Die zorgde toen voor een revolutie, maar volgens een aantal kenners loopt het pc-tijdperk op zijn laatste benen. Dat moet ook een gigant zoals Microsoft toegeven.

De IBM 5150 kostte 1.565 dollar en had een geheugen van amper 16K, vandaag amper voldoende voor enkele eenvoudige e-mails. Maar het apparaat zou wel de standaard leggen voor het persoonlijk computergebruik en een echte revolutie betekenen. “Volgens de moderne normen konden die toestellen niets, maar toen betekenden ze heel wat,” vertelde Economist-woordvoerder Tom Standage aan de Britse omroep BBC.

Sinds de opkomst van de personal computer zijn ook toepassingen zoals geautomatiseerde spreadsheets, desktop publishing en internet mogelijk geworden. Bovendien zorgde de IBM 5150 ervoor dat onder een personal computer een toestel werd verstaan dat compatibel was met de IBM-specificaties.

Het toestel werd ontwikkeld door een ploeg van twaalf ingenieurs onder leiding van Don Estridge. De open architectuur, waardoor andere fabrikanten compatibele machines konden bouwen en zelfs de de basissoftware (BIOS) konden recupereren, zorgde voor een explosie van de pc-verkoop en het invoeren van gemeenschappelijke standaarden.

Roger Kay, directeur van het computerbedrijf Endpoint, vertelde dat de impact van de personal computer op het dagelijkse leven onmogelijk kan onderschat worden. Op dit ogenblik worden er wereldwijd ongeveer één miljard personal computers gebruikt. Maar volgens Ray Ozzie, de belangrijkste software architect van Microsoft, loopt het pc-tijdperk duidelijk naar zijn einde.

Volgens Ozzie wordt het internet steeds meer het centrum van activiteiten die nu nog met personal computers worden uitgevoerd. Volgens hem kan de mobiele technologie erin slagen de personal computer overbodig maken. Standage voegde er aan toe dat het verder uitbouwen van mobiele telefonie wellicht een betere manier is om het computergebruik te democratiseren.