managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Valt ook Duitsland voor gratis krant?

Posted by managing21 on augustus 14th, 2006

In tegenstelling tot in andere Europese landen hebben gratis kranten in Duitsland tot op dit ogenblik geen echt succes gekend, maar nu hebben verscheidene uitgevers volgens Deutsche Welle plannen om een nieuwe poging te wagen. Het blijft volgens experts echter de vraag of Duitsland zal vallen voor de gratis kranten, want zelfs Metro houdt zich hier opvallend afzijdig. 

Zopas werd het gratis blad Business News gelanceerd door Holtzbrinck Verlag, tevens uitgever van de kranten Handelsblatt, Tagesspiegel en het weekblad Wirtschaftswoche. “De uitgever van Business News gaat heel omzichtig tewerk,” aldus Deutsche Welle. “De krant werd tijdens de vakantieperiode gelanceerd op een oplage van amper 80.000 exemplaren. Bovendien werd de krant alleen besteld bij amper duizend bedrijven.”

Axel Springer, uitgever van onder meer Bild, zou plannen hebben om een antwoord te lanceren op Business News, maar tot nu toe is daar volgens Deutsche Welle nog geen beweging te merken. “Bild houdt de markt echter heel nauwlettend in de gaten,” vertelde Piet Bakker, een specialist op het gebied van gratis kranten in Europa en verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, aan Deutsche Welle.

Tot nu toe kenden gratis kranten in Duitsland weinig succes. In 2001 startte de Noorse uitgever Schibsted in Keulen de dagelijkse krant ’20 Minuten Köln’. Dat leidde echter tot een ware krantenoorlog tussen de nieuwe uitgave en locale uitgevers. Springer lanceerde onmiddellijk Köln Extra en DuMont Schauberg bracht Kölner Morgen op de markt. De stad had meteen drie nieuwe gratis kranten. “Uiteindelijk moest Schibsted de handdoek in de ring gooien,” aldus Bakker. “Daarna stapten ook de andere twee opnieuw uit de markt.”

Vorig jaar waren er geruchten dat ook Metro, nochtans een succes in 93 verschillende landen, in Duitsland zijn kans zou wagen. Maar verder dan plannen is het tot nu toe nog altijd niet gekomen. Metro heeft trouwens in vele landen de trend gezet om over te schakelen naar het tabloid-formaat. Dat was voor forenzen immers gemakkelijker te lezen op de trein. Maar van de Duitse grote kranten heeft alleen Die Welt van Springer die evolutie tot nu toe gevolgd.

Volgens de World Association of Newspapers (WAN) is het aantal lezers van gratis kranten in Europa de voorbije jaren verdubbeld. De markt haalt er een omzet van 19 miljoen gratis kranten. Wereldwijd ligt de gratis oplage op 28 miljoen exemplaren per dag.