managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Steeds vaker foto’s met mobiele telefoon

Posted by managing21 on augustus 14th, 2006

In Europa en de Verenigde Staten worden mobiele telefoons steeds meer gebruikt om foto’s door te sturen. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau M:Metrics. Oorzaak van die opmerkelijke stijging is volgens de onderzoekers de steeds verfijndere technologie en een bredere waaier van mogelijkheden. 

In De Verenigde Staten heeft foto-messaging volgens M:Metrics sinds februari een groei gekend van 32 procent. In Groot-Brittannië, Frankrijk en Duistland lag de stijging tussen 16 en 20 procent. “Dat heeft duidelijk te danken aan de hogere fotokwaliteit,” aldus de onderzoekers. “Eigenaars van toestellen met een hogere resolutie zijn immers geneigd om meer foto-berichten te sturen.”

Bovendien blijken ook meer mensen in het bezit te zijn van gsm-toestellen met fotomogelijkheden. In de onderzochte landen blijkt nu 50,7 procent van de mobiele bellers eigenaar te zijn van een camphone, een stijging met 22 procent sinds februari van dit jaar. Bij de bezitters van een toestel met meer dan één megapixel zendt 44,3 procent een foto over het netwerk. Het algemeen gemiddelde bedraagt 30,5 procent.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gaat de voorkeur naar de Razr van Motorola, terwijl de Duitsers in eerste instantie kiezen voor de Nokia 6230 en de Fransen het vaakst naar een Sagem-toestel grijpen. De onderzoekers merken ook op dat de vooruitgang in de technologie aan camphone-bezitters ook toelaten om hun beelden rechtstreeks te sturen naar weblogs of fotosites zoals Flickr.

De onderzoekers stellen wel dat de groei in multimedia message service nog altijd trager verloopt dan de operatoren hadden gehoopt. “Het is blijkbaar bijzonder moeilijk om aan hun publiek uit te leggen wat multimedia message service inhoudt en het zal dan ook nog een hele tijd duren voor toepassingen als mobiele email, mobiele instant messaging en andere complexere concepten algemeen ingeburgerd zullen raken,” menen ze.

Men moet er volgens hen ook rekening mee houden dat er steeds minder gsm-toestellen op de markt komen die geen mobiele beeldtoepassingen hebben. “Mobiele telefoons zijn in eerste instantie communicatiemiddelen en worden dan ook vooral gebruikt voor telefoongesprekken en het versturen van berichten,” aldus nog de onderzoekers.