managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Niemand ontsnapt aan muziekindustrie

Posted by managing21 on augustus 15th, 2006

De Recording Industry Association of America (RIAA) is vast besloten om het illegaal downloaden met de wortel uit te roeien. Eén van hun vele doelwitten was Vietnam-veteraan Larry Scantlebury. De gewezen liep het risico, om net zoals duizenden andere Amerikanen, een zware schadevergoeding te moeten betalen voor zijn downloads. De man is echter in het begin van de zomer overleden. Maar de organisatie wil haar geld, al heeft ze de kinderen van Scantlebury wel een rouwperiode van zestig dagen gegund vooraleer het juridisch gevecht verder gezet zal worden. 

“De Amerikaanse muziekmaatschappijen zeggen dat ze al 19.000 Amerikanen hebben gedagvaard hebben wegens het illegaal downloaden van muziek,” schrijft het magazine P2PNet. “Eén daarvan is wijlen Larry Scantlebury. In plaats van het dossier te sluiten, hebben Warner, Sony BMG, UMG, BMG, Arista, Capitol en Atlantic besloten om de nabestaanden van Scantlebury te vervolgen. Ze hebben aan de rechter wel voorgesteld om een rouwperiode van zestig dagen in te lassen.”

Het magazine wijst erop dat de muziekindustrie nochtans een grote winst meldt op de verkoop van digitale muziek. “Bovendien blijkt dat platenmaatschappijen genoemd zijn in veertien rechtszaken tegen de muziekindustrie wegens het maken van prijsafspraken rond downloads,” aldus nog P2PNet. “Tegelijkertijd beweren ze dat ze worden vernield door individuen die met elkaar muziek uitwisselen, hoewel ze dat nog nooit hebben kunnen aantonen.”

Opmerkelijk is dat Scantlebury eerder bij de rechter zelf geklaagd had over intimidatie vanwege de muziekindustrie. Er zou immers namens de RIAA naar zijn woning gebeld hebben om de zaak in der minne te regelen. Er zou daarbij volgens Scantlebury een juridisch advies aangeboden zijn dat compleet vals was.