managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Ook orang oetans daten online

Posted by managing21 on augustus 15th, 2006

Orang oetans uit Nederland en Indonesië krijgen een online datingservice aangeboden. Wetenschappers hopen de dieren door webcams en computerschermen vanop afstand met elkaar aan het communiceren te krijgen. Het gaat er in de eerste instantie echter niet om uit te zoeken of de dieren elkaar voldoende kunnen appreciëren met het zicht op een mogelijk kweekprogramma, maar wel om de precaire situatie van de wilde orang oetan op Borneo onder de aandacht te brengen.

Het is de bedoeling dat er tussen Apenheul en een Indonesische dierentuin een internetverbinding wordt opgezet, zodat de apen elkaar van op afstand observeren en bijvoorbeeld met de druk van een knop elkaar ook geschenkjes kunnen geven. “De kans dat twee dieren als gevolg van de online interactie uiteindelijk ook een koppeltje zullen kunnen vormen, is omwille van het transportprobleem wellicht niet waarschijnlijk,” vertelde een Apenheul-woordvoerster aan het persbureau Associated Press. “Maar het is ook niet helemaal onmogelijk.”

Maar het is volgens de woordvoerster vooral de bedoeling om het publiek te wijzen op het gevaar dat de orang oetans op Borneo bedreigt. “Volgens milieubewegingen zorgen de uitbreiding van de plantages voor oliepalmen en de boskap ervoor dat de biotoop van wilde dieren zoals de orang oetans op Borneo aan het verdwijnen is,” aldus Associated Press. “Door dat kleiner wordend leefgebied wordt de soort in haar voortbestaan bedreigd.”

De Apenheul-wetenschappers wijzen erop dat orang oetans in het verleden in gevangenschap al hebben gecommuniceerd langs een spiegel in front van twee afgescheiden hokken. “Een webcam en computerschermen is daarvan eigenlijk alleen maar een uitbreiding,” stippen ze aan. Alleen geïnteresseerde orang oetans zouden aan het experiment mogen deelnemen. In Apenheul leven dertien orang oetans.

Alpenheul hoopt zijn orang oetans nog eind dit jaar of begin volgend jaar op het internet te hebben. Technisch moet daarvoor nog de nodige hardware gevonden worden, want kabels en schermen moeten bestand zijn tegen de activiteiten van de nieuwe gebruikers.