managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Londense taxi’s weigeren gps-hulp

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

Tradities moeten in ere gehouden worden. Dat is zeker in Engeland een breed geldende overtuiging. De Londense taxiwereld maakt daarop geen uitzondering. De overgrote meerderheid van de Londense taxichauffeurs weigert immers om ook maar te denken aan een gps-installatie om de routes voor de passagiers te helpen uitstippelen.

Sinds begin dit jaar hebben de Londense taxichauffeurs de toelating om gps-technologie te gebruiken, maar amper vijf procent heeft daar volgens het magazine The Register tot nu toe gebruik van gemaakt. “De chauffeurs blijven zweren bij hun grote kennis over het Londense stratenplan, zoals de vroeger verplicht werden compleet uit het hoofd te leren,” aldus het magazine.

De London Taxi Drivers’ Association geeft toe dat het aantal taxi’s met gps-technologie hoger ligt rond de luchthavens en in de Londense voorsteden, maar er wordt aan toegevoegd dat deze toestellen niet kunnen raken aan de kennis en de ervaring van een goede taxibestuurder. Londense taxibestuurders moeten 320 standaardroutes uit het hoofd kennen.

“Taxibestuurder David Jacobs studeerde drie jaar lang om die kennis onder de knie te krijgen,” aldus The Register. “Maar hij is van oordeel dat gps-toestellen veel te ingewikkeld zijn om te gebruiken. Volgens hem is de routekennis van een Londense taxichauffeur een tweede natuur geworden. Het is ook een zekere vorm van fierheid om elk plekje van Londen te kennen. Dat verrast de toeristen, vooral de Amerikaanse zakenlui.”