managing21.be

Managing21: een blik op het heden en de toekomst van de economie.

Eufor-soldaten worden krantenjongen

Posted by managing21 on augustus 16th, 2006

De Eufor-soldaten in Congo hebben de eerste editie uitgedeeld van het magazine ‘La Paillote’. Dat moet de scepsis van de plaatselijke bevolking tegenover de aanwezigheid van Europese troepen helpen wegnemen. Vele Congolezen vragen zich immers af wat deze troepenmacht in hun land komt verrichten. 

“De krant moet aan de bevolking duidelijk maken wat het Eufor-korps is en welke opdracht het in Congo moet uitvoeren,” vertelde een Eufor-woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA. Het magazine komt elke maandag op de markt met een oplage van 55.000 exemplaren. ‘La Paillote’ moet onder de bevolking duidelijk maken dat de Europese troepen niet aanwezig zijn om het regime van huidig president Joseph Kabila te ondersteunen, zoals door de Congolezen algemeen wordt aangenomen.

De Europese Unie heeft ongeveer 2.200 soldaten naar Congo gestuurd om de verkiezingen van eind juli te beveiligen, maar Congolese politici hebben de beslissing bekritiseerd omdat Eufor er weinig initiatieven kon nemen, niet aanwezig was in het wielige oosten van het land en het feit dat vele soldaten gestationeerd waren in buurland Gabon. De resultaten van de verkiezingen zouden eind deze maand moeten bekend zijn. Met dertig procent van de stemmen geteld, heeft Joseph Kabila een grote voorsprong.

De naam ‘La Paillote’ verwijst naar de strohutten die in Congo dikwijls gebruikt worden als openluchtcafé.